Chris Williams 28, eller Christopher Eriksson som han egentligen heter, kommer från Mora i Dalarna men bor sedan sju år i Stockholm. Han jobbar med drag. Ordet drag kommer från 1800-talet och användes för att referera till manliga skådespelare uppklädda i kvinnokläder. Begreppet har såklart utvecklats sedan dess.
– För mig är det en konstform att ställa mig på scenen och performa som en annan skapelse än vad jag är skapt som. Man förvränger vissa illusioner eller skapar något helt nytt och nytänkande.
När Chris var liten var han med i revyer och teatrar och upptäckte ett intresse för smink och att klä upp sig. Under en sminkkurs inför en musikal kände han att han bara ville ha mer och mer smink trots att det inte alls passade hans roll som blond liten pojke. I gymnasiet kom intresset för dans och den kombinationen var lockande.
– Jag visste inte så mycket om drag eftersom jag är från en liten stad där sånt inte är synligt. När jag flyttade till Stockholm fick jag se drag för första gången och då kände jag att wow, det är det här jag ska göra.
Dragcommunityt
Från uppenbarelse till handling dröjde det några år och Chris testade drag för första gången för ungefär fyra år sedan. De senaste två åren har han jobbat med det. I Sverige finns det inte så mycket jobb för drag queens vilket kan göra stämningen i communityt hård och tuff med mycket armbågar.
– På ytan kan det se väldigt glamoröst ut och vi har ju roligt med varandra men det kan vara en ganska hård attityd.
Det kan även skifta i attityd beroende på plats. Chris upplever det till exempel som mer öppet och mer välkomnande i Göteborg än i Stockholm. I huvudstaden har drag queens sitt eget territorium och kommer man in på det så sticker det i ögonen, berättar Chris.
I Stockholm har han uppträtt på stora scener som pride men han jobbar mest i andra delar av landet på småorter och klubbar.
– Jag känner mig mer välkommen där för att det är så pass nytt och stort när man kommer dit, säger Chris.
Termer och fördomar
För icke insatta kan det vara svårt att veta skillnaden på en transvestit och en drag queen, eller druga, som är svenskt slang för dragshowartist. Båda klär sig som det motsatta könet. Skillnaden är enligt Chris att drag queens gör det som scenkonst och för en transvestit är det ett privat könsuttryck.
Ibland hörs kritik om att drag är transfobiskt då det ses som underhållning medan andra transpersoner ofta förtrycks. Chris vill vara noga med att det för honom är en konstform och handlar om att göra något häftigt och inte om förtryck.
– Men jag kan absolut förstå deras förtryck ibland, och där tror jag att det är viktigt att hålla en öppen kommunikation. Det är jättesvårt och det är en ganska fin balans.
Chris själv är queer och identifierar sig i båda könen, men biologiskt som man. En av de fördomar som finns kring drag queens är att alla män som håller på med det är homosexuella.
– Det är nog en fördom som har skapats eftersom det i ganska stor utsträckning är så. Men det finns absolut heterosexuella män och kvinnor som jobbar med drag runt om i världen.
Tips från Chris!
Drag är väldigt dyrt och det dyraste är perukerna – en bra peruk med hög kvalitet kostar. När du börjar måste du ofta köpa en helt ny garderob av det motsatta könet, smink, pads, skor och så vidare. Det drar iväg väldigt fort enligt Chris.
Hans tips är att se vad som finns hemma och se vad kan du sy om själv. När det kommer till sminket är det bra att se tutorials på nätet om hur man gör och om hur man kan kombinera det dyra sminket med billigt. Sedan är det bara att testa och utveckla allt eftersom.
– Var heller inte rädd för att ta kontakt med drag queens och fråga hur de har gjort. För att nå dit man vill är det viktigt att prata med de som gjort jobbet. En del kanske frågar sina kompisar eller sin familj men eftersom de aldrig sysslat med drag kan de ofta inte hjälpa – många drömmar dör rätt snabbt där tror jag, säger Chris.