Tjuvjakts Olle Grafström om livet i musikbranchen: ”är det inte kul kan man lika gärna lägga av”

Tjuvjakts producent och en av textförfattarna, Olle Grafström.
Tjuvjakts producent och en av textförfattarna, Olle Grafström.

Läget har träffat Tjuvjakts producenten och textförfattare Olle Grafström för att höra om hur det är att slå igenom, hur man håller sig relevant efter sex år i branschen och varför riktigt dåliga filmer är bäst.

Tjuvjakts vecka började med tre dagar av rep. Onsdagen kröntes av med releasefest av "Sodavatten" som de gjort tillsammans med Movitz!. Därför sitter Tjuvjakts Olle Grafström ganska djupt nedsjunken i soffan på det café, ett stenkast från Obeservatorielunden, som vi valt att träffas på.

Vad inspireras du av när du ska skriva musik?

— Jag tror att musiken är en produkt av allt du lyssnat på. Det ska man vara medveten om, för om du vet var inspirationen kommer ifrån så vet du hur du kan göra något eget av den.

— Sen tycker jag att misstag är det finaste som finns i musiken. Därför är det bra att vara dålig och prova något nytt.

Och texter?

— Skriv om något du kan. Du kan titta på den och den artistens texter och känna att så där skulle jag också vilja skriva. Men det kan du inte göra, du måste utgå från dig själv och dina erfarenheter.

Hur och när breakade ni?

— Vi blev kontaktade av ett skivbolag efter att vi hade släppt en mixtape. Efter ett år under 2013 hade vår låt "Tandtråd" fått en miljon streams på Spotify.

Kände ni att ni slagit igenom efter att skrivit på för ett skivbolag?

— Nej, när vi skrivit på tog vi ett hundår. Vi kämpade som fan och hoppades att det skulle gå bra i slutändan. Verkligheten idag är att nästan alla är signade av skivbolag och tror att de made it men det är efter singning som jobbet börjar.

Hur lång tid tog det att skriva en låt då, som Tandtråd?

— Vi la typ tre dagar då. Först gjorde jag ett beat och en refräng sen tog det två dagar för oss att spela in verserna. Vi visste exakt vad vi skulle göra.

— Min teori är att om det går snabbt att göra så går det snabbt att ta till sig.

Har du haft projekt som tagit längre tid?

— Vi hade ett sidoprojekt under valrörelsen (2014) där vi ville lyfta fram positiva saker istället för den negativitet som fanns då. Vi ville göra något mer än att bara säga fuck rasism. Så vi bjöd in 11 rappers för att göra en låt.

Låten som fick namnet ’’Samma himmel’’ svällde och blev 10 verser lång.

— Det blev som ett helt album i en låt, det höll på att knäcka mig. Vi blev aldrig klara till valrörelsen utan den släpptes under våren 2015 istället.

Sex år efter genombrottet har deras första stora hit ”Tandtråd” växt till 30 miljoner strömmingar. För att sätta framgången i kontext berättar Olle Grafström att han förra februari kunde köpa en lägenhet, då 25 år gammal.

Hur kommer det sig att de ’’gamla’’ låtarna växer när ni släpper mycket nytt?

— Jag tror att den bästa PR:en är att släppa musik. Så länge musiken väcker åsikter så spelar det ingen roll vilka åsikter det är. Tänk dig att du släpper något som dina fans ogillar, då kommer de i ren protest gå tillbaks till dina gamla låtar och lyssna på dem istället.

Du har ju sagt att ”jag ska arbeta så hårt jag kan för att aldrig behöva jobba en dag i mitt liv”, att fortsätta producera låter ju som att jobba?

— Den deppiga men bästa sanningen är att det spelar ingen roll hur mycket eller bra musiken är. Om det inte är kul kan man lika gärna lägga av.

Jobbar du annorlunda när du gör samarbeten med andra artister?

— Egentligen är det samma sak när vi gör musik som Tjuvjakt. Tjuvjakt är egentligen bara en förmildrad version av många starka åsikter som ska fram.

Vilken av alla låtar känns mest som dig? Alltså den som är ärligast mot dig själv?

— Det måste vara ”Ensam bland folk” som jag producerat själv. Den kan jag peka på och säga att det här är min musik. Som du kanske förstår kommer den låten från en ganska mörk plats.

Vad hade du gjort idag om du inte gjort musik? 

— Jag kan inte se mig själv utan musiken. Jag hade kunnat tänka mig att göra stand-up, men jag hade antagligen inte varit bra.

Ämnen i artikeln
Mer om: Lägets Långläsning
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget