Blått ljus sveper över det rökfyllda källarrummet. Saxofonslingorna från Uptown funk spelas högt och mitt i rummet står Alicia Johansson och dansar på sin studentskiva.
‒ Jag fick höra ”Jag trodde du var nykterist – du är ju rolig”.
Färre ungdomar dricker alkohol enligt Statistiska centralbyrån. På nio år har andelen gymnasieungdomar som dricker alkohol minst en gång i månaden minskat från 42% till 30%.
Alicia Johansson har sedan mellanstadieåldern haft obehagskänslor kopplade till alkohol.
‒ Jag fick en klump i magen när min släkt och mina föräldrar var påverkade. Jag hade inga nyktra förebilder när jag var ung, säger den.
Alicia Johansson har undvikit sociala sammanhang där alkoholen spelat en stor roll.
‒ Det har varit ensamt. Jag vill inte utsätta mig för de sammanhang jag tycker är obehagliga vilket jag tycker att det är när de en umgås med är i ett påverkat tillstånd, säger den.
Alicia Johansson har både vänner som dricker alkohol och de som inte gör det.
‒ Jag accepterar dem för deras val och de accepterar mig.
Alicia Johansson umgås mycket med nykterister då den har ett stort engagemang i organisationen Ungdomens nykterhetsförbund. Det har aldrig varit svårt för den att inte dricka.
‒ Det har varit självklart att inte vara med. Med obehagskänslorna kopplade till alkoholen har det varit lätt att säga nej.
‒ Jag vill vara den nyktra förebild som jag inte hade när jag var liten.
Alicia Johansson har märkt en attitydförändring till nykterism.
‒ Det är inte längre en grej att säga att en inte dricker.
Nihal Tozak har till skillnad från Alicia Johansson haft många nyktra förebilder.
‒ Inga vuxna i min närhet drack, säger hon.
Hon kom in i nykterismen från sin religion.
‒ Men det är många muslimer som inte är nykterister. Jag har fördjupat mitt engagemang i nykterismen.
Hon gick på ett gymnasium i centrala Stockholm.
‒ Jag var den enda ”utländska” som gick där och som bröt mot normerna vad gäller utseende och tro. Nykterismen var en del av det, säger Nihal Tozak.
‒ Jag förstår att de inte menade något illa när de ställde frågor till mig så jag försökte bara förklara. De som inte kan acceptera mitt val och försöker övertala mig att dricka trots att jag berättat varför jag inte gör det är respektlösa, säger hon.
Det var främst när hon gick i trean på gymnasiet som klasskompisarna började dricka alkohol.
‒ Jag var med på studentskivan och födelsedagar, sådant som jag inte ville missa men var inte med på det som bara gick ut på att dricka.
Nihal Tozak känner att hon blev utesluten på grund av sitt ställningstagande och att andra antog att hon inte ville vara med.
‒ De skulle ha en efterfest och sa ”Nihal du kanske vill åka hem”. Just den dagen ville jag åka hem men hade velat att initiativet hade fått komma från mig, säger hon.
Hon menar att trots att färre gymnasieungdomar dricker finns det fortfarande en alkoholnorm.
‒ Jag får fortfarande många frågor. De som dricker börjar alltid förklara varför de dricker, som att de ska försvara sig för mig som att jag är en nykterhetspolis.
Nihal Tozak har hela livet haft familj och vänner att umgås med nyktert.
‒ Till mina vänner som ändå dricker brukar jag försöka säga att de ska dricka med måtta och att de faktiskt inte behöver dricka, säger hon.
Läderklädda personer tränger sig genom folkmassan på väg mot kinkykvarteren. Såpbubblor sprids i luften vid baren fylld med öl från Stockholm prides sponsor.
‒ Det är många inom hbtq+ som lider av depression och alkoholism. Det kändes som ett skämt att ölmärket fick sponsra, säger Terese Hellström.
Hon har aldrig velat dricka alkohol men tänkte att hon nog skulle göra det när hon blev äldre. Det blev aldrig av då hon engagerade sig i nykterhetsrörelsen innan sin 18-årsdag.
‒ Jag ser ingen anledning att dricka men det finns massa anledningar att inte dricka, säger Terese Hellström.
Hon har umgåtts mycket i nyktra kretsar redan innan hon tog beslutet att bli nykterist.
‒ Skillnaden mellan att vara nykterist och att inte dricka så mycket är som att vara vegetarian eller äta vegetariskt – jag har gjort ett ställningstagande.
‒ Men jag tycker att det är kul att festa, säger hon.
Hon uppskattar att gymnasieungdomarna dricker mindre alkohol.
‒ Det är jättekul att det är en grej. Jag tror att många helt enkelt inte har tid att dricka, säger hon.
‒ Jag tycker att det är viktigt att tänka på varför du dricker och att fördelarna ska väga upp för nackdelarna. Det är också viktigt att veta att du har ett val att dricka eller inte.