Det är hemma i Täby som Läget träffar 21-åriga Rebecca Lysholm. Hon trivs med det mesta i livet just nu. Idag driver hon ett Instagram-konto med 17,4 tusen följare och figurerar både i programmet Trolljägarna och Tjafs!.
Men det har inte alltid varit så enkelt. Under uppväxten i Danderyd kände Rebecca Lysholm sig alltid lite annorlunda men det fanns inget utrymme för att utvecklas då tillvaron reglerades av de populära och rika ungdomarna som systematiskt tryckte ner människor som vågade vara annorlunda.
Men under första året på gymnasiet förändrades allt för Rebecca Lysholm. Hennes väninna tog med henne på en möte för socialdemokraternas ungdomsparti och för första gången nämndes ordet feminism.
– Det är sjukt men det var verkligen på det mötet som jag först hörde ordet feminism och fick lära mig om det. När jag gick i skolan hade man hört lärare predika i klassrummet om att Sverige visst skulle ha låga skatter för det är bra, så man trodde bara att det kunde vara på det sättet, säger Rebecca Lysholm.
– Sen på gymnasiet så hade vi sexualkunskap och då fick man höra att man inte skulle ha kort kjol på sig när man går ut och att man alltid är tvungen att hålla koll på sin drink. Man blev hjärntvättad.
Rebecca Lysholm började läsa på och lära sig mycket mer om bland annat feminism och antirasism. Och desto mer hon lärde sig desto mer kände hon vikten i att ta upp frågorna och våga stå upp för det hon kände var rättvisa.
Detta ledde till att hon började prata om det i klassen och ta diskussioner med vänner och bekanta. Hon började också utforska sin egen stil och kände att det hon ville ta på sig skulle hon ha på sig, inte bara klä sig utifrån normen och det alla andra hade på sig. Men hennes nyfunna engagemang i feminismen och jämställdhetsfrågor uppskattades inte av alla.
– Jag började ställa mig upp på lektionerna när vi hade diskussioner och prata om frågorna jag tyckte var viktiga. Ibland kunde jag till och med skrika när jag tyckte att folk sa någonting dumt. Det var nog det som gjorde att några av de populära killarna blev riktigt arga och ogillade mig. De började skrika äckliga hora, slå mig på rumpan och skrev till och med att jag skulle hoppa framför ett tåg.
Det hela eskalerade även mer när alkohol var inblandat och många från skolan skulle på fest.
– Jag och en vän till mig skulle på en fest som var hos en av de populära killarna. Sen när jag och vännen skulle hem så fick de syn på oss och misshandlade min kompis. Bara för att han var vän till mig. Men det var ingen som gjorde någonting för de vågade inte.
Rebecca Lysholm lät sig inte tystas trots motreaktioner och påhopp. Under det sista året i gymnasiet anordnade hon och några vänner en pride-parad där de skulle tåga runt skolan. Precis innan paraden skulle äga rum hade det varit ett springlopp som gymnasiet fixade varje år. Värmen gjorde så att många av killarna som sprang i mål tog av sig tröjan. Då fick Rebecca Lysholm idén att de som skulle gå i pride-paraden också kunde ta av sig tröjorna, trots att det främst var tjejer som skulle delta. Men detta möttes med hård kritik från rektorn.
– Jag skrev på min blogg om planerna att några av oss tjejer skulle ta av sig tröjorna. Några dagar senare ville rektorn träffa mig. Han hade läst min blogg och tyckte inte att det var okej då man tydligen skulle ha anständiga kläder på sig på och runt skolområdet. Så han förbjöd oss från att ta av oss tröjorna.
Trots tillsägelser från rektorn tog några av de deltagande av sig tröjorna mot slutet av paraden och när de samlades efter paraden, utanför skolan, möttes de av elever och lärare som stod och klappade händer och jublade. Äntligen en vinst och ett kvitto på att det Rebecca Lysholm försökt förmedla nådde fram och fick ett positivt gensvar.
Inte så långt efter pride-paraden och studenten startade hon sitt instagram-konto och följar-antalet började sakta men säkert att växa. Många av de gamla klasskompisarna som var elaka i gymnasiet hörde helt plötsligt av sig och prisade hennes texter och bilder. Hon började även få massa meddelanden från unga tjejer som sökte vägledning och inte hade någon närstående att vända sig till.
– Jag blir glad när ungdomar skriver till mig och jag kan ge dem tips, antingen på var de kan vända sig eller vad de kan göra. Det får mig också att tänka en extra gång på saker jag skriver och lägger ut.
Just nu studerar Rebecca Lysholm till socionom. Hon vill hjälpa utsatta barn och är öppen för att framtiden kan innehålla ännu mer än så.
– Jag vill skriva en bok någon gång. Någon form utav guide inom feminism och anti-rasism. Sen skulle jag väldigt gärna vilja föreläsa. Helst för ungdomar som går i 9:an eller 1:an på gymnasiet. Jag vill säga till dem att vara sig själva, inte döma, hitta en person som är jordnära och som du trivs med och stå upp för dig själv. P.S hemmafester är inte så kul!