Den tolfte mars är en stor dag för Lise-lotte Sten och Adam Jylänki. De ska för första gången få se barnet som växer i Lise-lottes mage. De går in på Västerås sjukhus och mot specialistmödravården. I trapphuset sitter några män, de verkar vänta på något. Precis när Lise-lotte och Adam ska gå in genom dörrarna blir de stoppade.
– Du får inte gå in här.
Lise-lotte går in på sitt livs första ultraljud. Ensam.
Den tolfte mars var nämligen en viktig dag även för sjukvården i Västmanland. Tills vidare gäller nu besöksförbud på samtliga vårdavdelningar i länet. För Adam och Lise-lotte innebär det att Adam bara får följa med när det är dags att föda. Förutsatt att han är frisk får han följa med på förlossningen, som är beräknad 31 juli. Efter det får han åka hem.
– Vad ska jag göra då? Åka och jobba? Det känns ju konstigt att bara gå hemma, säger Adam.
I vanliga fall får en anhörig, till exempel den andra föräldern, följa med på ultraljud och andra kontroller. Man brukar också erbjudas föräldrakurser där man kan träffa andra föräldrar.
Lise-lotte är gravid i vecka 27. Hon har ont i ryggen och känner sig trött, men annars mår hon bra. Hon får fortfarande gå på kontroller, så hon vet att barnet mår bra. Men många andra föräldraaktiviteter är inställda, vilket drabbar förstagångsföderskor som Lise-lotte extra hårt.
– Det känns som att jag inte kan dela det här med andra, säger Lise-lotte om inställda gravidkurser och ensamma besök hos barnmorskan.
På gravidkurserna hade Lise-lotte och Adam kunnat träffa andra föräldrar i samma situation. Tillsammans hade de lärt sig andningsövningar och hur man får igång amningen. Nu finns det online-kurser berättar Lise-lotte, men alla hon hittat kostar pengar.
På sin mobiltelefon visar Lise-lotte mig de olika Facebook-grupperna hon är med i för gravida som ska föda samma månad som hon. Där delar medlemmarna med sig om allt från ultraljudsbilder till hur de inreder barnrummet. I en tid då verkligheten ställts in är det skönt att internet finns.
Lise-lotte oroar sig inte över förlossningen i sig, men hon är rädd att Adam inte ska få vara med. Hon tycker också det känns jobbigt att hon ska vara ensam på BB, eftersom man inte vet hur länge man behöver stanna där.
– I vanliga fall när något är jobbigt eller läskigt vill man ju inte vara ensam, säger Lise-lotte, som kommer vara ensam de första dygnen som mamma.
Samtidigt oroar det nya coronaviruset också. I november när Lise-lotte och Adam fick veta att Lise-lotte var gravid visste de ingenting om covid-19. Idag oroar sig Lise-lotte för att barnet ska få viruset, eller att restriktionerna ska bli ännu hårdare så att ingen anhörig får vara med under förlossningen.
– Jag ångrar det inte, men jag önskar att det inte var så här.
Den 29 april gick Folkhälsomyndigheten ut med nya riktlinjer för gravida. Man vet inte tillräckligt om hur det nya coronaviruset påverkar gravida, men Folkhälsmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att luftvägsinfektioner i sen graviditet kan innebära risker för den gravida.
Lise-lotte och Adam tycker det känns svårt att veta hur man ska göra efteråt. Kanske vill de inte att alla ska komma och träffa barnet direkt när de kommit hem. Lise-lotte tror att de kommer att vilja vara själva ett tag, eftersom Adam knappt kommer att ha träffat barnet.
– Och man vill ju få ett hum om vad man håller på med. Hur fan badar man en bebis? skrattar Lise-lotte.
I framtiden hoppas Lise-lotte och Adam på att få fler barn. Då kommer de få en chock över allt de missat under den här graviditeten. Kanske får Adam följa med på sitt första ultraljud.
Adam väntar i bilen utanför sjukhuset i Västerås. På avdelning lyssnar Lise-lotte efter vilka bokstäver barnmorskan skriver på lappen. P O J K E eller F L I C K A. Adam ser Lise-lotte komma mot bilen med en lapp i handen. Barnmorskan har skrivit ned vilket kön barnet har. Lise-lotte har inte tjuvkikat, hon vill uppleva åtminstone det här tillsammans med Adam. På lappen står det ”gosse”. Att Lise-lotte var ledsen i väntrummet spelar ingen roll nu. Det var ju kul ändå. Det blev en pojke.