Det må vara ett samtal över FaceTime, men det är svårt att missa glimten i Felicia Palmgrens ögon när hon pratar om sin kommande dotter. I hörnet står en vit spjälsäng med en bebismobil hängandes i sänghimmeln. Mobilen har Felicia och hennes lillasyster gjort.
— Det är verkligen ascoolt att vara gravid. Nu börjar det märkas att det är någon därinne och inte bara magen som bråkar, säger Felicia och skrattar.
Felicia bor i Stockholm och är gravid med sitt första barn. Hon ska föda i september. Det är inte sällan förstföderskor upplever oro inför förlossning. Men de som ska föda 2020 befinner sig i en speciell situation: det är en pandemi.
Felicia berättar att hon var orolig i början av coronautbrottet, när läget var oklart i Sverige och man inte visste lika mycket om vilka som var i riskgrupper:
— Vanligtvis kan det ju vara farligt att få vanlig säsongsinfluensa om man är gravid.
Nu har hon lugnat ner sig. Hon berättar att hon tar det som det kommer, lyssnar på sin magkänsla; och tackar sin kropp:
— Man får ju något “lugn-och-ro"-hormon när man är gravid. Annars hade jag nog inte pallat, säger hon.
Och det syns att Felicia är lugn. Trots att vi pratar om förlossningsrädsla och de osäkra nästkommande månaderna halvligger hon avslappnat i sängen och svarar lugnt på alla frågor.
— Jag har varit förlossningsrädd. Men det försvann helt när jag blev gravid. Det är som att kroppen går på instinkter: allt som händer, händer för att det ska det. Kroppen har koll på vad som sker, det är bara att följa med.
Sjukvården för gravida under coronakrisen
Virusets utveckling har tvingat flera regioner att korta ner vårdtiden på BB då det finns ett färre antal platser. På de flesta sjukhus i Sverige tillåts en partner eller annan anhörig utan förkylningssymtom vara med på förlossningen, men på flera håll förbjuds nu anhöriga att stanna kvar på BB.
— Om jag hade fått vara själv på förlossningen hade jag fått panik tror jag, säger Felicia.
Hon bryter den avslappnade halvliggande positionen och börjar röra på sig. Ögonen blir blanka och hon blir kortare i tonen:
— Det hade känts så jävla orättvist. Men jag kan inte tänka på det, blir det så får man ta det då, säger hon och börjar prata om annat.
Felicia har gjort de senaste läkarbesöken utan sin pojkvän och barnets pappa David. Hon berättar att det kändes jättetråkigt att göra det ensam först, men att de löste det.
— Han var med på FaceTime och så fick vi reda på könet tillsammans efteråt. Barnmorskan hade skrivit det på en lapp åt oss, berättar hon.
LÄS MER: Pappa får inte följa med.
Onsdagen den 29 april gick Folkhälsomyndigheten ut med nya rekommendationer: gravida rekommenderas att vara extra försiktiga, speciellt i slutet av graviditeten och inför en förlossning. En luftvägsinfektion i slutet av graviditeten kan innebära risker för kvinnan.
Felicia jobbar i en butik i Täby centrum och är i kontakt med mycket folk. Men hon är inte orolig över att bli smittad av viruset; hon tillhör inte någon riskgrupp.
— Men folk runt omkring en blir ju oroliga. När Folkhälsomyndigheten gick ut med de nya rekommendationerna ringde flera bekanta och sa “nu är gravida i riskgrupp! Stanna hemma!”. Men så var det ju inte riktigt, säger hon.
“Det löser sig. Det är ingen mening att stressa upp sig.”
När vi pratar om hur det är att vara gravid i en pandemi skrattar hon till och ler.
— Ärlig talat. Gravidbubbla är en grej. Jag är helt fokuserad på annat än coronaviruset: “vadå corona? Jag är gravid!”, säger hon med glimten i ögat och skrattar.
Hon berättar också att hon under omständigheterna inte har ägnat en tanke till BB-krisen som framför allt har drabbat Stockholm de senaste åren - något hon tror att hon annars ägnat mycket oro till.
— Det löser sig. Det är ingen mening att stressa upp sig. Jag snackar mycket med mina nära som ger mig energi, min barnmorska om jag är orolig och min bästis som födde förra året. Jag försöker jobba på och fokusera på min vardag, säger hon.
Den hemmagjorda mobilen hänger i sänghimlen. Fönstret bakom släpper in vårsolen. Även om samtalet är genom FaceTime får jag känna på det där “lugn-och-ro"-hormonet Felicia pratar om. Det löser sig.