Läget tipsar: Så skriver du ett säljande cv

Det finns många sajter på internet som kan hjälpa dig att utforma ett bra cv.
Det finns många sajter på internet som kan hjälpa dig att utforma ett bra cv.

Svårt att hitta en arbetsgivare som vill anställda dig för att du inte har mycket arbetserfarenhet? Läget tipsar om hur du som tonåring kan skriva ett cv som lockar arbetsgivare, utan att du behöver ha tidigare jobberfarenhet!

1. Bli ihågkommen

En punkt i ditt cv kan vara ”det här är jag mest stolt över”, eller ”mina dolda talanger är…”. För att bli ihågkommen måste du även tänka taktiskt när du skriver dessa punkter. Berätta något som passar tjänsten du söker.

2. Tänk på längden

Syftet med ditt cv är att du ska få komma på en arbetsintervju. Skriv därför så kortfattat och säjande som möjligt så att arbetsgivaren vill veta mer om just dig. Ett cv ska vara max en A4-sida med storlek 12 på texten. Nöj dig med de bästa jobben och den högsta avslutande utbildningen.

3. Var ärlig

Även om du ska försöka sälja in dig, var ärlig. Ärlighet varar längst.

4. Undvik slarvfel

Be gärna en kamrat eller förälder att läsa igenom cv:t innan du skickar in det. Ett felstavat och rörigt cv kan ge ett dåligt intryck på arbetsgivaren. Ha en enkel layout, och använd gärna en bild där du ser professionell ut. Glöm inte att skriva dina kontaktuppgifter som mobilnummer, e-post och gärna adress.

5. Skriv inte bara titlar

Alla företag jobbar på olika sätt. Berätta därför vad du gjorde på dina förra tjänster. Ta gärna med både svåra och lätta arbetsuppgifter för att visa bredden i arbetet. Till exempel: jag jobbade på Ica. Där fick jag både sitta i kassan, ställa fram råvaror och hjälpa till inne på lagret.

6. Utnyttja kontakter

Använd dina kompisar, familj och släkt när du söker jobb. Du kanske har en familjevän på sociala medier som kan rekommendera vidare dig till någon de känner i branschen du vill jobba inom. Det positiv med att göra på detta vis är att vänner och bekanta vet hur du är som person och vågar därför rekommendera dig till andra.

7. Ha med referenser

Tänk på att en referens inte nödvändigtvis behöver vara en tidigare arbetsgivare. Prata exempelvis med tränare eller lärare om de kan vara din referens, eftersom de vet hur du är i olika miljöer och situationer.

8. Gör research

Läs på om platsen där du söker jobb. Om du inte kan imponera med dina tidigare anställningar kan du imponera på arbetsgivaren genom att vara påläst. Det visar på engagemang och att du är seriös med ditt jobbsökande.

9. Lyft dina kunskaper

Även om du inte har speciellt mycket erfarenhet inom just den branschen du söker kan du ha andra viktiga meriter som är viktiga att lyfta fram. Till exempel om du har varit aktiv i någon förening, hållit/håller på med en sport eller om du har jobbat som barnvakt. Det kan visa på att du är ansvarsfull och ambitiös.

10. Sammanfatta

Vissa arbetsgivare läser inte det personliga brevet, utan bara cv:t. Ett tips kan därför vara att inleda med en kort sammanfattning där du berättar vad du kan, vilka mål du har och vad du drivs av.

Lycka till med jobbsökandet!

Källa: metrojobb.se

Ämnen i artikeln
Mer om: Läget tipsar
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget