Läget tipsar: Så håller du koll på cashen

Har du koll på dina pengar?
Har du koll på dina pengar?

Även om du inte börjat jobba kan det vara bra att hålla koll på hur mycket du har kvar i plånboken.

Många planerar in när man ska plugga, träffa kompisar eller gå på aktiviteter. Det kan man även göra med sin ekonomi.

Oavsett om du får veckopeng, månadspeng eller barnbidrag så är det bra att hålla koll på vad du får in och hur mycket du gör av med.

Fika-exempel: En fika kostar cirka 80 kr. Om man fikar varje vecka under ett år gör man av med 4 160 kronor. Innan du spenderar, räkna på det.

Så får du koll:

Skriv ned hur mycket du får in i veckan eller månaden - då vet du hur mycket du har att röra dig med. Du kan även räkna på hur mycket du kommer ha om du sparar pengen eller gör av med en del av den.

Skriv ned hur mycket du gör av med - för att få en överblick om vad dina pengar faktiskt går till. Antigen i din mobil eller i din almanacka. Även om det kan kännas onödigt är det viktigt att skriva vad småsaker kostar. Ofta är det de små kostnaderna som gör att utgifterna drar iväg.

Inkomst-utgift - ta den totala inkomsten (vecko/månadspengen) minus utgifterna (pengar som du gjort av med) så ser du hur mycket du har kvar att röra dig med.

Spara - när du ser hur mycket pengar du får över, se till att försöka spara en del. Då har du lite pengar över till annat. Det är alltid bra att ha en buffert till oväntade utgifter!

Gjort alla stegen?

Bra jobbat - nu har du gjort din första budget!

Ämnen i artikeln
Mer om: Läget tipsar
Mer från Läget