"Konst för mig är som terapi"

Betyg, självkänsla och prestation. När man är tonåring och är på väg mot vuxenlivet kan pressen ibland bli stor. När bägaren rann över för Mei Oele, 19 år, valde hon sin egen väg för att finna ro.

Precis intill Moderna muséet på Skeppsholmen i Stockholm ligger en orange byggnad som heter Kanonverkstaden. Byggnaden ligger precis vid Mälaren som glittrar lite extra idag. Uppe i ett fönster i byggnaden sitter en tjej med blå hängselbyxor och blickar ut över Nybroviken. Det är utbytesstudenten Mei Oele är i sin konststudio idag.

– Mestadels av min tid spenderar jag här i fönstret. Här hittar jag energi och inspiration, säger Mei.

Mei Oele kommer från Rotterdam i Holland och hon är i Sverige för att plugga fotokonst på Kungliga konsthögskolan i Stockholm i en termin. På övervåningen i Kanonverkstaden visar hon en stor sal som är uppdelad i små bås som är elevernas egna ateljéer. Mei har inrett sitt lilla bås som om det vore hennes hem. På de vita väggarna sitter fotografier av hennes familj och vänner. I taket hänger ljusslingor för att göra det extra mysigt. På ett litet sidobord finns en students nödvändigheter: kaffe, té och pasta.

Livet som student.

Tidigt i livet valde Mei att vara lite av en rebell. Efter en tid av psykisk ohälsa, terapi och press från familjen gjorde hon revolt och gick sin egen väg. Redan när Mei var 16 år flyttade hon hemifrån till en annan stad när hon kom in på konstskolan Willem de Kooning Academy mot alla odds.

– Nästan alla sa till mig att jag inte skulle komma in på skolan, däribland min bildlärare i Hollands motsvarande gymnasium. Det är väldigt svårt att komma in och man måste ha en del erfarenhet inom konst. Dessutom var jag mycket yngre än de andra sökande. Det skulle tydligen vara en omöjlighet att komma in som så ung, säger Mei.

Hon berättar att anledningen till att hon valde att plugga konst var att hon visste att det handlade mer om utvecklingen av sig själv snarare än betyg. Konstskolan tänker mer att ”kanske är du redan bra nog”, beskriver Mei.

– Alla projekt jag gör i skolan baseras på någon motgång i mitt liv. Med konsten kan jag ta itu med de motgångarna. Jag har också en väldigt nära relation med lärarna.

Mei har gjort en fotobok av gamla polaroidbilder som föreställer bland annat hennes morföräldrar.

Ett alltför klassiskt och vanligt förekommande samhällsfenomen är just att bli pressad till det förväntas av en, av både samhället och närstående. Särskilt när det gäller tonåringar som ska ut i vuxenlivet. I Meis fall var det just det som hände under skolgången.

– Mina föräldrar förväntade sig att jag skulle få bra betyg. Jag ville göra dem stolta så jag satte en hög ribba. I min strävan efter det hade jag inte så mycket socialt liv. Jag hade knappt några vänner.

Meis morföräldrar kom från Indonesien till Holland efter att båda varit krigsfångar under andra världskriget. De jobbade hårt för att komma in det holländska samhället och gav upp sin egen kultur. På så sätt blev de accepterade. Mei berättar att hennes föräldrar, framförallt hennes mamma, har pressat henne hårt för att hon själv växte upp så.

– Man visar inte så mycket känslor inom den indonesiska kulturen har jag lärt mig. Min mamma sa alltid åt mig ”sluta gråt, sätt på dig ett leende och ät upp din mat”. Jag har aldrig sett henne gråta öppet.

Mei tror att hon är en känslosam person eftersom hon inte var tillåten att vara det under sin uppväxt. Det blev som en moteffekt.

– När jag var 14 år upptäckte mina föräldrar att jag hade mått så pass dåligt att de själva började gå i terapi för att ta reda ut vad de skulle göra med mig. De tyckte att min känslighet var ett problem. Nu är blir min relation till dem bättre och bättre. Jag kämpar för att få vara den känslosamma person jag är och gråta hur mycket jag vill. Mina föräldrar gör sitt bästa, skrattar Mei.

– Berg är som en symbol för ens mål i livet, menar Mei.

Mei har inte bara bevisat att inget är omöjligt så länge man har viljan, hon har också bevisat att åldern inte har någon betydelse. Allt i livet måste inte komma i en viss ordning. Pressen hemifrån gjorde henne självständig och hon bygger gärna bo på egen hand.

– Hade jag inte kommit in i skolan i Sverige hade jag flyttat ut till en stuga i skogen. Jag var på riktigt inställd på det, säger hon.

Känner du att du hade bråttom att bli vuxen snabbare än andra i din ålder?

– Ja, men ibland ångrar jag det.

Varför det?

– För att jag vet inte hur det skulle varit om jag till exempel gick ut och festade i stället för att oroa mig för betyg. Jag vill att saker ska ske snabbt, det är väl det.

– Det var någon som sa att det här berget ser ut som mig när jag sitter i fönstret, säger Mei och visar likheten.

Inom fotografi kan man göra allt. Allt handlar bara om själva bilden. I ateljén står tre modeller av gips och nät som ska föreställa berg. Det är Meis senaste projekt som är under process. Inspirationen fick hon av en lärare som stöttade henne när hon var 12 år och ängslig över att inte nå sina mål.

– Han sa: om du vill bestiga de högre bergen så måste du ta dig ner först, sen kan du ta dig upp för de högre bergen. Du kan inte hoppa mellan bergstopparna, berättar hon.

– Folk har alltid sagt till mig att sträva efter större mål. Jag blev riktigt trött på allt bullshit. Jag har redan kommit långt i mitt liv och gör mitt bästa. Jag är liksom bara 19 år så fuck off tänker jag.

Hon säger att hon får utlopp för sina hennes känslor i projekten. Det syns inte alltid men det finns en djup tanke bakom det hon skapar. Hon visar den största modellen av bergen.

– Det här berget är högre än vad jag är, vilket symboliserar ett mål jag aldrig kommer nå. I slutet kanske jag gör ett ”performance art” av det och förstör den. Som att jag förstör ett mål som jag aldrig kommer nå, skrattar hon.

Ämnen i artikeln
Mer om: Lägets Långläsning

Olle Grafström om musiken: ”Är det inte kul kan man lika gärna lägga av.”

REPORTAGE Läget har träffat Tjuvjakts producenten och textförfattare Olle Grafström

"När jag spelar teater känner jag mig inte papperslös"

PERSONLIGT Att leva som papperslös är att leva i ständig oro. Nabaz skådespelar för att befrias från rädslan.

"Hela communityn känns som något kul att vara del av"

REPORTAGE Cosplay - den nya hobbyn som bara växer och växer

Mitt nya klimatsmarta hem

REPORTAGE Vi kommer behöva göra stora förändringar för att vi ska nå de globala klimatmålen, men var ska vi börja?

”Gymnasiet är grunden till mitt manshat”

REPORTAGE Rebecca Lysholms uppväxt och skolgång har varit allt annat än idyllisk. En gymnasietid kantad av trakasseri...

Livet börjar när jag blir mamma

REPORTAGE Efter en lyckad insemination ser Linda Narto fram emot att få uppfostra sitt barn på egen hand

”Jag trodde du var nykterist – du är ju rolig”

REPORTAGE Gymnasieungdomar dricker allt mindre alkohol.

Billigt, centralt och socialt – så kan det vara att bo i studentkorridor

REPORTAGE Det finns en nidbild av studentkorridorer, tycker Emil Rönnlund: "Det ska vara smutsigt, öl och fest varje ...

Mer från: Personligt
2 min

Inga 808s – bara heartbreaks

Play Läget ger sig ut i vårsolen och ställer frågan på allas läppar.

2 min

Amnestys nya krav på FIFA inför VM i Qatar

Hör generalsekreteraren för Amnesty i Sverige, Anna Johansson och sportjournalisten Olof Lundh.

2 min

Hur är det att bo i studentkorridor?

Play Fördelar. Nackdelar. Skräckhistorier!

2 min

Kritik mot Stockholms nya elcyklar

Play Stockholms stads nya elcykelsatsning går inte som planerat.

4 min

Läget testar Stockholms elcyklar med Helldén

Play Stockholm har sjösatt en ny satsning på elhyrcyklar. Läget har testat.

4 min

Tjejgruppen om hur det är att vara en DJ-grupp

Play Många obetalda timmar och sena nätter. Att vara DJ är ett krävande jobb.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...