Koll på Läget: Pollenallergi

Var fjärde svensk är pollen-allergisk. Vanliga symptom är snuva, nysningar och rinnande ögon.
Var fjärde svensk är pollen-allergisk. Vanliga symptom är snuva, nysningar och rinnande ögon.

När naturen förökar sig börjar vissa nysa. Läget reder ut vad pollenallergi är och vad den som är drabbad kan göra åt besvären.

Våren har kommit med besked och björken blommar väldigt intensivt just nu. Det leder till att nivåerna av björkpollen i luften är extremt höga i vissa delar av Sverige. Det kan vara en plåga för den som är allergisk men pollen är jätteviktigt för att naturen ska kunna blomma och föröka sig.

Vad är pollen?

Pollen kallas också frömjöl och innehåller små, små korn med fröväxters manliga könsceller som växter och träd använder för att föröka sig. Det finns växter som kan pollinera sig själva men ofta måste pollen på något sätt ta sig till en annan växt för att de ska kunna föröka sig.

Pollen kan spridas på olika sätt, t ex genom insekter, vibrationer eller vind. De växter som sprider sitt pollen via luften måste sända ut extra stora mängder för att vara säkra på att befruktningen ska lyckas. Ett enda blomhänge på en björk kan innehålla så mycket som fem miljoner pollenkorn.

Var fjärde svensk är pollen-allergisk

Olika växter har olika sorters pollen och Astma- och Allergiförbundet räknar med att ungefär var fjärde svensk är allergisk mot ett eller flera sorters pollen. Det vanligaste är allergi mot björk- och gräspollen.

Under våren är björkpollen vanligast och under sommaren är det gräspollen. Hur höga halterna av ett visst pollen är skiljer sig åt mellan olika delar av landet och beroende på årstid. Den som är allergisk kan följa prognosen här.

Vad är allergi?

Allergi innebär att vara överkänslig mot något ämne, ett allergen. Det som händer inuti kroppen på den som är allergisk är att kroppen tror att allergenet är ett skadligt ämne fast det egentligen är ofarligt.

Kroppen misstar ofarliga saker som t ex damm, pälsdjur och pollen som farliga och sätter in ett försvar emot dem i form av antikroppar. Det är precis på samma sätt som kroppen gör om man får t ex ett virus. Syftet är kroppen ska lyckas fördriva inkräktaren.

Har ens kropp bildat allergiantikroppar kommer de reagera genom att försöka fördriva allergenerna. Nästa gång det allergiframkallande ämnet, t ex pollen, kommer in i kroppen kommer antikropparna se till att kroppen släpper ut ämnen som försöker få bort allergenerna. Det är de här ämnena som ger den allergiska reaktionen.

Pollenallergi kan likna en vanlig förkylning med rinnande eller täppt näsa, kliande ögon, nysningar och trötthet. Skillnaden är att en förkylning ofta ger halsont och feber, något man inte får av pollenallergi.

Det finns behandling

Har du symptom på pollenallergi ska du gå till vårdcentralen och göra en allergiutredning. För vissa hjälper det med receptfria läkemedel medan andra kan behöva starkare medicin som skrivs ut på recept av en läkare.

Det finns olika mediciner i form av tabletter, nässprayer och ögondroppar som kan hjälpa mot de olika symptomen som allergin kan ge. Du som är allergisk kan också tänka på att hålla fönster stängda under dagen, att byta kläder efter att du har varit utomhus och skölja bort pollen ur håret innan du går och lägger dig.

Med rätt åtgärder kan även pollenallergiker bli vänner med våren.

Ämnen i artikeln
Mer om: Koll på Läget
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget