Vad är yttrandefrihet?
I Sverige finns något som heter yttrandefrihet. Det är en rättighet för svenska medborgare att få uttrycka sina känslor, tankar och åsikter offentligt. Yttrandefrihet är en grund för ett demokratiskt samhälle.
Denna rättighet finns nedskriven i grundlagen och heter då yttrandefrihetsgrundlagen. Det betyder att lagen kring yttrandefrihet inte kan ändras hur som helst. En grundlag kan bara ändras om riksdagen två gånger fattar beslut att lagen ska ändras, med ett val däremellan.
Får du säga vad du vill?
Både ja och nej. Även om du får uttrycka dig offentligt finns det vissa saker du inte får säga. Den största begränsningen mot yttrandefriheten är den som finns i brottsbalken och handlar om förtal, förolämpningar och hets mot folkgrupp. Andra uttalande som är brottsliga är sånt som kan skada rikets säkerhet. Så att säga ”att det är yttrandefrihet i Sverige” håller inte alla gånger.
Viktigt att komma ihåg med yttrandefrihet är att det automatiskt inte innebär att någon annan måste lyssna eller hålla med om det du säger. Yttrandefriheten är till för dig och för din rätt att få uttrycka dig. Att delta i diskussioner innebär alltid en risk att någon kommer säga emot.
Vad gäller på nätet?
Juridiskt gäller yttrandefriheten i Sverige på samma sätt ute i verkligheten som på nätet. Men bakom de plattformar där du kan uttrycka dig finns ett företag med egna regler. Det gör att inlägg eller kommentarer du skriver som inte bryter mot yttrandefriheten ändå kan tas bort för de bryter mot företages regler.
När det kommer till att skriva saker på nätet är en bra tumregel: det du inte skulle stå för vid middagsbordet, det ska du inte heller skriva på nätet.