"Jag vill se ut som en filmskurk"

Att sticka ut och klä sig som man vill. Josua Kärnbo berättar om hur han hittade sin stil. Och lärt sig strunta i vad andra tycker.

– Jag tröttnade på att ingen sa att min stil var ful, säger han.

Josua Kärnbo, 23 år, från Uppsala och hans största intresse är mode. 
– Jag tycker att kläder i grunden ska vara något man gör för sin egen skull, säger Josua Kärnbo.
Josua Kärnbo, 23 år, från Uppsala och hans största intresse är mode. – Jag tycker att kläder i grunden ska vara något man gör för sin egen skull, säger Josua Kärnbo.

Kritstrecksrandig kostym, hög polotröja och vitblonderat, snaggat hår. Hans fingrar pryds av ett flertal silverringar. Josua Kärnbo kommer gående i skor med nitar och klack längs en gata i Uppsala.

– Jag skulle vilja påstå att min klädstil är ganska unik. I nästan två år har min inspiration varit den generella stereotypen av filmskurkar. Någon jämförde mig för många år sen med Gru i Dumma Mej, och jag fick tidigare idag höra att jag ser ut som skurken i Shazam, säger han.

Josua Kärnbo är 23 år och arbetar som byggnadsingenjör. Vid sidan av sitt jobb är mode hans största hobby. Intresset startade när han började gymnasiet.

– Jag insåg att jag i nian såg förjävlig ut, att det var något jag måste förändra. Det låter dramatiskt, men det var en ögonöppnare, säger han.

Han började med den typiska välklädda stilen i Uppsala.

– Det fanns en ganska tydlig stil i Uppsala för vad som ansågs vara välklätt. Klassisk svenne-prepp. Ivy League-inspirerat med blåa jeans och en skjorta med en märkeströja över. Boots på hösten och vita tygskor på sommaren. Inget avancerat. Därför började jag med det, säger han.

Med tiden började han intressera sig mer för skräddarsydda kläder. Det ledde honom till onlineforum och chattrum där man diskuterar mode. En av de största heter Styleforum och där inriktade Josua Kärnbo sig länge på kostymer och klassiska herrkläder. Gradvis gick han över till den andra sidan av forumet som inriktade sig på streetwear. Sedan dess har han testat allt möjligt, inspirerad av olika märken, designers och länder. En tid var han inspirerad av 70-tal och klichébilden av pimpar och droglangare, med pälsrockar, boots och mycket smycken.

– Jag tröttnade på den minimalistiska, skandinaviska stilen. Ingen tyckte att det såg dåligt ut, men ingen skulle nog ha inspirerats av mig. Det är spännande att väcka reaktioner, att någon ogillar min klädstil, säger han.

Josua Kärnbo reagerade mot stilen som var säker och etablerad. Han ville testa andra stilar men la stor vikt vid vad hans online-vänner som var bra på mode tyckte.

– Om några hade kommenterat min klädstil för fem år sedan hade jag förändrat det för jag tänkte att de kunde mer om kläder än jag. Nu har jag kommit så långt att jag skiter i vad andra tycker. Idag är jag bra på att identifiera vad jag själv gillar, säger han.

Han gör det mest för att det är kul. Men det har också att göra med hans självkänsla.

– I nian hade jag ganska lågt självförtroende, så att hitta någonting att investera tid, pengar och intresse i boostade mitt självförtroende. Även att intresset växte till den grad att jag ignorerade folk som inte gillade min stil. Men det gick överstyr. Från att ha varit blyg blev jag istället kaxig och ett as i några år. Tack och lov hann jag dämpa det tills att jag började universitet, där jag är ganska säker på att de flesta ansåg mig trevlig, säger han.

Han har märkt att det finns personer både med och utan intresse för mode som anser att hans klädstil är löjlig. Att han ser utklädd ut och på väg till en maskerad och att det inte har en koppling till hans vardagliga liv.

– Jag tycker att kläder i grunden ska vara något man gör för sin egen skull. Om det gör dig glad att klä dig som en cybernetisk krigslord eller en cowboy, då är det så du borde klä dig. Så länge du är bekväm, säger han.

Han anser att det inte finns några gränser för vad man får eller inte får göra, så länge man inte sårar någon. Han betonar att det är stor skillnad mellan att någon tar illa upp av rasistiska eller nazistiska referenser och en konservativ person som blir irriterad när killar som bär högklackade skor och nagellack.

– Allt jag har på mig idag, förutom polotröjan, är vintage, säger Josua Kärnbo.
– Allt jag har på mig idag, förutom polotröjan, är vintage, säger Josua Kärnbo.

Idag köper Josua Kärnbo det mesta av sina kläder i andra hand. Ofta handlar han via plattformar på internet, kläder från Japan, Kina och Ryssland.

– Allt jag har på mig idag, förutom polotröjan, är vintage, säger han.

Nuförtiden gillar han att blanda nytt och gammalt. Mest gammalt, både för att hitta plagg ingen annan har men också för hantverkets skull och stilar från en annan tid. Det är mer intressant än nyproducerat, tycker han. Särskilt på en budget.

I modesammanhang lägger Josua Kärnbo ganska lite pengar på kläder. I snitt blir det ungefär 2000-3000 kr i månaden. Hans dyraste plagg är en vintage pälsjacka han köpte från Ryssland, som kostade 4000 kr. Han berättar att folk har erbjudit sig att köpa den för mer än det dubbla priset, och därför ser han sina kläder som investeringar. Annars brukar hans kavajer och jackor kosta 100-300 kr.

– Jag har alltid gillat bra deals och har ingen brådska, säger han.

Josua Kärnbo får frågan hur det är att vara man i en kvinnodominerad bransch.

– Det är 2019 och stigman håller på att försvinna, men det finns fortfarande tankar om hur killar kan och inte kan klä sig. Det påverkar inte majoriteten av killar då de flesta klär sig som alla andra. Så som samhället bedömer som snyggt och acceptabelt. Men förhoppningsvis fortsätter kulturen att bli öppnare och friare för alla att klä sig hur de vill. Alla tecken verkar tyda på det, tack vare internet och en digitalt överbryggande och sammankopplad värld, säger han.

Josua Kärnbo gillar mycket smycken, inspirerat av stereotypen av filmskurkar.
Josua Kärnbo gillar mycket smycken, inspirerat av stereotypen av filmskurkar.

Tips för att hitta din stil:

• Det är ingen brådska att hitta ett plagg man är på jakt efter. Vissa saker har jag letat efter i ett eller två år. Om du köper vintage kommer du 90% av gångerna inte hitta något. Du måste ha tålamod. Och en bra skräddare.

• Den klassiska triangeln: Pengar, tid, kvalité – du kan bara välja två. Om du vill ha kvalité och inte vill vänta måste du vara beredd att betala mer pengar. Likaså kan du köpa något snabbt och billigt men med bristande design och kvalité.

• Håll utkik efter generella stilar. Det är positivt att experimentera och testa olika stilar, men du behöver inte slänga bort pengar för den sakens skull. Det tar tid att hitta sin stil, så ta det lugnt och gör smarta köp, antingen genom att köpa mångsidiga plagg eller att köpa kläder med bra kvalité att du sedan kan sälja dem i andra hand för att få pengar tillbaka.

• Kom ihåg att det viktigaste är att du själv har roligt. Du ska känna sig bekväm i det och det ska vara givande för dig själv. Om andra gillar det eller inte kommer i andra hand. Hur du klär dig handlar mycket om självförtroende. Om du känner dig bekväm med din stil är det stor chans att andra också kommer tycka att det ser bra ut.

Mer om: Lägets Långläsning
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget