Den starka eftermiddagssolen värmer skönt på takterassen i centrala Uppsala. Den tillhör bostadsrättsföreningen där Uppsalastudenten Maja bor. Hon flyttade hit direkt efter studenten förra året, nu har hon snart gått klart det första läsåret på det treåriga Samhällsvetarprogrammet. Hon berättar för oss att universitetet i Uppsala alltid har lockat.
– Många i min släkt har pluggat här och jag har därför alltid fått höra att det är en bra studentstad. Dessutom kommer jag från Stockholm, så det är skönt att kunna åka hem på bara en timme.
Det kändes viktigt för Maja att flytta till en stad som erbjöd mycket sociala aktiviteter vid sidan av skolan. I Uppsala fann hon den gemenskap hon letat efter. Här gör olika studentföreningar det möjligt för elever inom samma ämnesområden att lära känna varandra. Det anordnas fester, idrottsverksamheter, gästföreläsningar och andra aktiviteter. Maja berättar att skolans föreningar fångar upp i princip alla som studerar i Uppsala, det är ovanligt att inte vilja vara en del av den gemenskapen.
Nationerna hjälper till
Förutom föreningarna så är Uppsala dessutom en av två städer i Sverige som har riktiga studentnationer. De tretton nationerna är namngivna efter olika regioner i Sverige och från början krävdes en geografisk anknytning för att få gå med. I dagsläget är det bara en nation som har kvar anknytningskravet, i resterande kan man gå med oavsett vart man kommer ifrån.
Maja är med i Södermanland-Nerikes nation, eller "Snerikes" som den kallas av studenterna. Hon berättar att nationernas syfte har utvecklats med tiden.
– När min mamma pluggade här var det mycket fokus på nationerna, men då fanns det inga föreningar. Nationerna var från början ett slags “hem iväg från hemma” för studenter från andra städer.
Läget ringde upp Jacob Appelblom, han är ordförande i Kuratorskonventet och har rollen curator curatorum. Tillsammans med den resterande styrelsen i konventet så arbetar han med samordning och samarbete mellan Uppsalas nationer. Till skillnad från annan kår- eller föreningsverksamhet så fungerar nationerna fakultetsöverskridande, alltså tvärvetenskapligt. Han berättar att de har flera olika uppgifter.
– Nationerna sysslar bland annat med studiesociala frågor, pub- och klubbverksamhet och utdelning av stipendier.
Alla 13 nationer har en bostadsstiftelse med egna kösystem, genom dessa kan medlemmarna få möjlighet att hyra en bostad under sin studieperiod. Det varierar från nation till nation när man kan ställa i sig i kö för en bostad.
Jacob Appelblom förklarar att vissa tillåter att man går med i kösystemet redan innan antagningsbeskedet kommit. Vissa nationer gör inte det. Sedan år 2010 är det tillåtet att vara med i flera nationer och det är därmed också tillåtet att stå i flera kösystem samtidigt.