Fotbollen bygger gemenskap i studentlivet

– Min plan var inte att börja studera i Stockholm när jag flyttade hit, förklarar Betty Strandberg, 23.

Att flytta till Stockholm och börja studera kan vara utmanande för många. Betty Strandberg, 23, hittade gemenskap i fotbollslaget Stockholms Universitets FF. Där har hon hittat vänner och en gruppkänsla som hon inte upplevt sedan gymnasiet.

– Jag spelade som innermitt i 10 år för Strömsbro IF i Gävle innan jag lade av med fotbollen, säger Betty Strandberg när jag frågar om hon spelat fotboll tidigare.

Vi träffas mitt i stressen inför hennes nästa tenta. Betty studerar andra kursen i Medie- och kommunikationsvetenskap på Stockholms Universitet och spenderar sina dagar innan tentan i skolan med att förbereda sig.

När Betty Strandberg flyttade från Gävle till Stockholm år 2016 för att börja arbeta var inte planen att hon skulle börja studera i Stockholm. Hon upplevde att det inte fanns något att göra som student i Stockholm och hade istället tankar på att flytta till en mer livad studentstad.

– Min enda inställning var att jag inte ville plugga i Stockholm. Jag hade inte hört något bra om Stockholms studentliv. Min bild var att det är dyrt och att det inte finns någonting att göra som student, säger Betty Strandberg.

Det var tack vare hennes pojkvän som hon fick nys om det nystartade Stockholms Universitets FF, som samlade studenter som ville hitta en gemenskap via fotbollen. Hon valde att följa med på en träning och sedan dess har Betty varit kvar i laget.

Viktigt att känna tillhörighet
Som inflyttad student i Stockholm är det inte alltid lätt att hitta vänner förklarar Betty.

– Då många studenter pluggar kurser och inte hela program så är det ständigt nya människor som kommer och går på universitetet, säger hon.

Men tack vare fotbollslaget kunde Betty hitta den gruppkänsla som hon saknat.

– Studentlivet är svårt för många. Det kan vara svårt att hitta vänner om man kommer från en liten stad. Då kan fotbollen fungera som en integrerande kraft. I laget pratar man med människor som man annars inte skulle prata med. Till exempel är det många utbytesstudenter i laget. Det är väldigt viktigt för många där, säger Betty.

Hon förklarar att många som har gått med i laget även fått en känsla av tillhörighet, något som många uppskattar och får fler att känna sig mer hemma på universitetet.

– För många som går på Stockholms Universitet kan det betyda väldigt mycket att kunna träffa på folk från laget i korridorerna på universitet. Då infinner sig känslan av att man tillhör någonting, säger hon.

Att flytta till en helt ny stad kan vara utmanande. För Betty blev fotbollen ett sätt att träffa nya vänner i Stockholm.

Ett alternativ till puben
Att gå ut och ta en öl efter studierna, eller att gå till någon av Stockholms Universitets pubar, finns som ett alternativ för de som vill träffa nya människor efter studierna. För Betty har fotbollsträningarna och matcherna med laget blivit ett alternativ till utgångarna.

– Att umgås har blivit så förknippat med att man måste gå ut och dricka för att sedan va trött dagen efter. Men att kunna spela tillsammans ger mer. Det ena behöver inte utesluta det andra men det är ett väldigt bra alternativ om man vill variera, säger Betty.

För en levande studietid
Efter mötet med Betty träffar jag Ruben Westfelt, 28, som är ordförande i Stockholms Universitets FF. Han sitter och skriver på sin hemtenta vid ett fik på Bondegatan, Södermalm, när jag möter hans blick längst in i caféet. Vi nickar till varandra och jag går in och slår mig ner vid hans bord. Ruben viker ihop sin dator ser nästan tacksam ut att jag kommer och stör i skrivandet.

– När jag skriver tenta så kokar det inom mig. Då måste jag ut och springa. Fotbollen blir som ett komplement till studierna. Man kan också gå till gymmet om man vill, men det är den sociala biten man får med fotbollen som är viktig, säger Ruben Westfelt.

Han berättar att de flesta som går med i laget inte är från Stockholm och bekräftar det Betty sagt om att det är många utbytesstudenter som har hittat en tillvaro i laget.

– De allra flesta av våra spelare är inte från Stockholm. Ett av våra syften är att få ihop människor och skapa en levande studietid. I Stockholm finns inte den där starka samhörigheten som andra universitet kan ha, säger han.

Möjlighet att uppleva hela Stockholm
Trots att Ruben är från Stockholm blev han snabbt väldigt engagerad i laget. Han förklarar att de i laget brukar skämta om att när man går med så får man se det riktiga Stockholm.

– När man är med i laget och spelar så får man åka till många platser runt om i Stockholm. Man kan komma att åka långt ut på Ekerö för att spela bortamatcher, något som jag verkligen tycker är positivt. Jag hade nog uppskattat att få åka runt och uppleva hela staden och inte bara vara låst kring universitet om jag kom utifrån, säger Ruben.

Både Ruben och Betty har trots olika bakgrunder hittat en gemenskap i fotbollslaget. Där den gemensamma nämnaren är att de båda vill träffa nya människor och ha kul via sporten. När jag pratar med Betty och Ruben märker jag i deras engagerade svar att laget betyder mycket för dem.

Betty tillsammans med fotbollslaget Stockholms Universitets FF.

– Det känns lite som en idrottslektion med undantaget att det är folk i sin egen ålder som håller i träningen. Man får leka igen, säger Betty innan vi beger oss ut igen i kylan vid Karlavägen.

Jag frågar henne vilka tips hon kan ge till de som tänker börja studera i Stockholm.

– Det är viktigt att vara öppen som person och hänga med på allt som går att göra när man flyttar hit. Ofta tror man att folk är så himla upptagna, fast det inte är så. Våga prata med människor, säger hon.

Betty funderar en liten stund innan hon fortsätter.

– Sedan upplever jag att de finns fördomar mot stockholmarna, att de redan har sina vänner och sitt liv här. Men jag upplever ofta att även de söker sig till ett sammanhang. Utgå inte ifrån att de redan har sitt här, avslutar hon.

Ämnen i artikeln
Mer om: Lägets Långläsning

Olle Grafström om musiken: ”Är det inte kul kan man lika gärna lägga av.”

REPORTAGE Läget har träffat Tjuvjakts producenten och textförfattare Olle Grafström

"När jag spelar teater känner jag mig inte papperslös"

PERSONLIGT Att leva som papperslös är att leva i ständig oro. Nabaz skådespelar för att befrias från rädslan.

"Hela communityn känns som något kul att vara del av"

REPORTAGE Cosplay - den nya hobbyn som bara växer och växer

Mitt nya klimatsmarta hem

REPORTAGE Vi kommer behöva göra stora förändringar för att vi ska nå de globala klimatmålen, men var ska vi börja?

”Gymnasiet är grunden till mitt manshat”

REPORTAGE Rebecca Lysholms uppväxt och skolgång har varit allt annat än idyllisk. En gymnasietid kantad av trakasseri...

Livet börjar när jag blir mamma

REPORTAGE Efter en lyckad insemination ser Linda Narto fram emot att få uppfostra sitt barn på egen hand

”Jag trodde du var nykterist – du är ju rolig”

REPORTAGE Gymnasieungdomar dricker allt mindre alkohol.

Billigt, centralt och socialt – så kan det vara att bo i studentkorridor

REPORTAGE Det finns en nidbild av studentkorridorer, tycker Emil Rönnlund: "Det ska vara smutsigt, öl och fest varje ...

Mer från: Personligt
2 min

Inga 808s – bara heartbreaks

Play Läget ger sig ut i vårsolen och ställer frågan på allas läppar.

2 min

Amnestys nya krav på FIFA inför VM i Qatar

Hör generalsekreteraren för Amnesty i Sverige, Anna Johansson och sportjournalisten Olof Lundh.

2 min

Hur är det att bo i studentkorridor?

Play Fördelar. Nackdelar. Skräckhistorier!

2 min

Kritik mot Stockholms nya elcyklar

Play Stockholms stads nya elcykelsatsning går inte som planerat.

4 min

Läget testar Stockholms elcyklar med Helldén

Play Stockholm har sjösatt en ny satsning på elhyrcyklar. Läget har testat.

4 min

Tjejgruppen om hur det är att vara en DJ-grupp

Play Många obetalda timmar och sena nätter. Att vara DJ är ett krävande jobb.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...