Eurovision: Det blir ingen ”pussy” i morgondagens semifinal

”Instead of meat I eat veggies and...”. Imorgon äger första semifinalen i Eurovision rum och ”pussy” är ett ord som inte kommer yttras i TV-rutan. Läget redovisar de mest omtalade bidragen inför morgondagens tävling.

Citi Zēni
Citi Zēni

Imorgon sänds den första semifinalen i Eurovision. Musiktävlingen äger rum i staden Turin i Italien, och av sjutton bidrag är det bara tio som går vidare till finalen. Sveriges bidrag tävlar först på torsdag, så medan vi väntar på det har Läget samlat de mest omtalade bidragen inför morgondagen.

Eat your salad - Lettland

”Instead of meat I eat veggies and pussy”. Så går första meningen i Lettlands bidrag ”Eat your salad” som framförs av gruppen Citi Zēni (Other boys). Låten handlar i grunden om att ha en hållbar livsstil. Budskapet som framförs är att det är sexigt att äta vegetariskt och leva miljövänligt och förslag ges på vad man kan äta istället för kött. Den vågade texten har de valt att ändra i morgondagens tävling och istället för ordet ”pussy” kommer vi se en katt-emoji dyka upp på skärmen.

Citi Zēni
Citi Zēni

Stefania - Ukraina

Även innan kriget bröt ut var Ukrainas låt framförd av Kalush Orchestra tippad att bli framgångsrik i Eurovision. Låten som är en blandning mellan hiphop och folkmusik är en hyllning till sångarens mamma, Stefania.

– Vissa säger att vi skulle kunna vinna bara pågrund av kriget, men vår låt låg på topp fem redan innan kriget bröt ut vilket visar på att folk gillar den oavsett, säger sångaren Oleh Psiuk.

Han säger även att hyllningen som till en början bara var till sin egen mamma numera riktar sig till alla ukrainska mammor som kämpar för att skydda sina barn under kriget. ”Stefania” har idag bäst odds på spelsajter i första semifinalen.

Kalush Orchestra
Kalush Orchestra

Give that wolf a banana - Norge

Den norska gruppen Subwoolfer dyker upp iklädda gula dräkter och solglasögon och sjunger om vargar och bananer. De påstår sig själva inte komma från Norge ursprungligen, utan från månen. Texten är aningen svårtolkad, men verkar tipsa om hur man håller hungriga vargar borta från sin mormor. ”And before that wolf eats my grandma, give that wolf a banana”. Låten ligger idag tippad som trea enligt spelsajter.

Subwoolfer
Subwoolfer

Grekland - Die together

Powerballaden framförs av artisten Amanda Tenfjord. Artisten växte upp i Grekland och flyttade som ung till Norge där hon bor kvar än idag. Låten handlar om ett förhållande som håller på att dö ut och de blandade känslor som uppstår. ”If we die together, we will always have eachother”, går texten i refrängen som visar på en ovilja till att släppa taget.

Amanda Tenfjord
Amanda Tenfjord
Mer om: Eurovision
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget