Bidragen som dissat Ryssland - och tvärtom

Allt från otillåtna flaggor som viftas i greenroom till att bidrag dissar ett grannland - det är sällan en Eurovision-final passerar utan anklagelser om att tävlingen blivit politisk.

Inte helt oväntat har Ryssland ofta varit det land som blivit dissat. Läget listar bidragen som pikat grannen i öst.

Årets kanske mest kontroversiella bidrag är ”Mama ŠC!” av kroatiska bandet Let 3.
Årets kanske mest kontroversiella bidrag är ”Mama ŠC!” av kroatiska bandet Let 3.

Ryssland och Belarus har haft en minst sagt stormig relation till Eurovision, och många bidrag har passat på att dela ut en känga till landet.

I årets upplaga av Eurovision Song Contest passar Kroatiens ”Let 3” i sitt uppseendeväckande uppträdande på att håna diktatorer som viftar med kärnvapen. Dessutom är Tjeckiens bidrag “My sister's crown”, med en refräng på ukrainska, en hyllning till Ukraina.

Men även innan invasionen av Ukraina märktes geopolitiken i tävlingen. Här är bidragen som upprört.

We dont wanna Put In

Georgiens bidrag från 2009 bjöd på en inte överdrivet diskret ordlek. Refrängen “we don´t wanna put in” sjungs snarare som “we don't want a Putin”, något som inte gick hem i värdlandet Ryssland. Bidraget ansågs vara för politiskt, och då gruppen vägrade skriva om refrängen diskades låten.

Bara månader tidigare hade Ryssland stöttat separatistgrupper i den georgiska utbrytarrepubliken Sydossetien, vilket lett till Georgienkriget.

Den georgiska discogruppen Stephane & 3G diskades från tävlingen med sitt bidrag ”We don´t wanna Put In”.
Den georgiska discogruppen Stephane & 3G diskades från tävlingen med sitt bidrag ”We don´t wanna Put In”.

Dancing Lasha Tumbai

Ännu en ordlek som fick Ryssland att gå i taket var ukrainska Verka Serduchkas bidrag “Dancing Lasha Tumbai”. Titeln, som för ett otränat öga består av påhittade ord, var enligt rysk kritik en omskrivning för “Russia goodbye”.

Trots protester ansågs låten inte vara politisk, och fick tävla vidare. Efter invasionen av Ukraina gick Verka Serduchka ut med att hon nu uttryckligen kommer sjunga “Russia goodbye”. Om det ursprungligen var en del av låten är fortfarande oklart.

Verka Serduchka på Eurovisionscenen 2007.
Verka Serduchka på Eurovisionscenen 2007.

Russian woman

Det här var Rysslands eget bidrag, som röstades fram i en tv-sänd tävling. Trots det höjdes röster i landet för att diska låten, som hade ett feministiskt budskap om att stå emot bland annat vikt- och åldersdiskriminering. Flera ledamöter i Duman ville att låten skulle bytas ut, och Rysslands union för ortodoxa kvinnor menade att låten var destruktiv för landets kvinnor.

Trots kritiken representerade låten Ryssland i Eurovision 2021, och blev därmed det sista ryska bidraget innan landet uteslöts ur tävlingen 2022.

Manizha framför ”Russian woman” under Eurovisionfinalen i Nederländerna 2021.
Manizha framför ”Russian woman” under Eurovisionfinalen i Nederländerna 2021.

I’ll teach you / Song about Hares

Belarus bidrag från 2021 slutade med att landet diskades från tävlingen - de lyckades nämligen inte skicka ett opolitiskt bidrag. Bidraget Belarus ursprungligen skickade hette, översatt till svenska, “Jag ska visa dig”, och hånade demonstrationerna mot landets Putinstödda diktator Lukasjenko under hösten 2020.

När landet fick möjligheten att byta låt skickades en ny låt, “Song about Hares”, med liknande budskap, och Belarus diskades från tävlingen.

Ämnen i artikeln
Mer om: Eurovision
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget