En plats att visa vem man är

Dansfestivalen Urban Connection avslutades förra helgen med ett battle och en föreställning. Ärlighet och tro på en själv tycker dansaren Viktor Fröjd är viktiga delar i ett battle. Men det kan vara svårt att våga tro under ens första tävling.

Dagen började med battles för unga och följdes utav tävlingar för grupper.

– Ett, två, tre, ropar folkmassan och domarna pekar på gruppen till vänster om dem. Det är den gruppen som har vunnit dagens andra tävling.

På Dansens Hus i Stockholm hålls ett dansbattle där både unga och mer erfarna dansare är välkomna. Till ljudet av house, hiphop och funk går dansare en och en fram för att tävla.

Bakom DJ-båset står dansaren Viktor Fröjd och tittar på de tävlande. Han är en av två som har arrangerat evenemanget.

Han dansar främst stilarna house och hiphop med ungefär lika mycket fokus på båda två. Det började han med när han gick på gymnasiet och han fastnade direkt. Det var framförallt en sak som fick honom att fortsätta med stilarna:

– Musiken. Jag lyssnade mycket på hiphop innan jag började dansa men sen var det faktiskt lillsyrran som gick och dansade. Jag kommer inte ihåg hur det började, om det var på en fest eller så som man tänkte: fan vad kul att röra sig till det här.

Första tävlingen

I Dansens hus befinner sig många unga dansare. En av kategorierna är till för ungdomar upp till femton år. En pojke som snart ska gå upp för att tävla har blicken riktad på de som dansar. Han spänner händerna i knät.

Första gången Viktor Fröjd tävlade var strax efter att han hade pluggat klart ett streetdance program på Åsa Folkhögskola. Det var för ungefär tio år sedan och var en nervös upplevelse.

– Det var coolt liksom. Alltså skitnervöst såklart, jag var jävligt nervös. Men jag fastnade ju uppenbarligen, säger Viktor Fröjd.

Nuförtiden känns det annorlunda för honom när han tävlar.

– Det har ju förändrats mycket från hur det kändes då till hur det känns nu. Nervositeten är inte samma sak längre, men man är fortfarande lika blottad. Nu har man hittat fler sätt att deala med sin egen prestation, sin självkritik, sin egen dans.

Självkritiken är någonting som har kantat hans danskarriär. Det är också någonting som han tror att alla känner och hans egen har kunnat arbeta med när han tävlat. För att komma över dessa tankar brukar han försöka påminna sig själv om varför han började dansa. Han tror även det kan vara bra att peppa sig själv.

– Det var inte så länge sen som jag kunde hitta ett förhållningssätt till min dans som var mer ödmjuk och förlåtande mot mig själv, säger Victor Fröjd.

En av domarna visar upp ett solo innan vinnarna presenteras.

Battle

Ett battle är en tävling i dans där utövarna inför en panel med domare ska improvisera fram danssteg. Vanligtvis brukar de tävlande dansa en mot en men det finns även koncept där dansarna tävlar i lag. I ett klassiskt battle sker först en uttagning. Efter det väljs åtta tävlande ut som går till kvartsfinal. Sen lottas det om vem som ska möta vem. Under kvartsfinalen är det en DJ som spelar en låt och dansarna vet inte vilken som kommer spelas. När tiden är slut räknar publiken tillsammans upp till tre och så pekar domarna på den som är vinnaren. Det följs sen av en semifinal och sist av allt final.

I Sverige har battles funnits under en längre tid men har slagit igenom på senare år. Viktor Fröjd tror att det var tävlingen Streetstar som gjorde battles stort i Sverige när de startade år 2005.

Innan det blev lika organiserat var battles väldigt spontana. Det kunde vara några som bara bestämde tid och plats för att dansa mot varandra. Istället för att hamna i ett slagsmål eller att bråka kunde det kanske vara så att de tävlade i ett battle istället. Nu har konceptet spridit sig över världen och det arrangerade battlet är idag vanligare. Tävlingarna är nuförtiden organiserade event där domare tar plats. Gemensamt från tidigare är att battles ofta brukar vara inom streetdance.

 Viktor Fröjd menar att  streetdance inte är uppdelat i hur bra en dansare är eller mellan killar och tjejer. Alla tävlar på samma villkor. Som när man tränar så spelar det alltså ingen roll om man har vunnit hundra battles eller inga alls.

– Streetdance i sig är en subkultur som lever i det sociala. Det handlar om klubbdans, att dansa tillsammans. Så om man jämför street med scenkonst är ju att den är social. Man är lika mycket deltagare som åskådare.

Ta itu med livet

Trots den hårda självkritiken och nervositeten som Viktor Fröjd känt under ett battle har han fortsatt att tävla. Men tips för att förbereda sig har han inte riktigt. Han menar att det ofta är individuellt vad som en person behöver göra innan den ska dansa. Det finns mycket som han tycker om med att battla.

– Det är dels skarpt läge. Du har en minut på dig att visa vad du kan, du vet inte vilken låt och du vet inte vem du kommer möta, säger Viktor Fröjd.

Han tycker också att det är mycket som en dansare måste tänka på när denne tävlar.

– Hur kan jag få fram mig själv på den minuten. Hur kan jag visa vad jag kan och hur kan jag svara på vad den andra gör i det ögonblicket. Det blir ärligt. Man är nervös, exalterad och man måste deala med så mycket. Det är som att deala med livet i en minut.

Ämnen i artikeln
Mer om: Lägets Långläsning

Olle Grafström om musiken: ”Är det inte kul kan man lika gärna lägga av.”

REPORTAGE Läget har träffat Tjuvjakts producenten och textförfattare Olle Grafström

"När jag spelar teater känner jag mig inte papperslös"

PERSONLIGT Att leva som papperslös är att leva i ständig oro. Nabaz skådespelar för att befrias från rädslan.

"Hela communityn känns som något kul att vara del av"

REPORTAGE Cosplay - den nya hobbyn som bara växer och växer

Mitt nya klimatsmarta hem

REPORTAGE Vi kommer behöva göra stora förändringar för att vi ska nå de globala klimatmålen, men var ska vi börja?

”Gymnasiet är grunden till mitt manshat”

REPORTAGE Rebecca Lysholms uppväxt och skolgång har varit allt annat än idyllisk. En gymnasietid kantad av trakasseri...

Livet börjar när jag blir mamma

REPORTAGE Efter en lyckad insemination ser Linda Narto fram emot att få uppfostra sitt barn på egen hand

”Jag trodde du var nykterist – du är ju rolig”

REPORTAGE Gymnasieungdomar dricker allt mindre alkohol.

Billigt, centralt och socialt – så kan det vara att bo i studentkorridor

REPORTAGE Det finns en nidbild av studentkorridorer, tycker Emil Rönnlund: "Det ska vara smutsigt, öl och fest varje ...

Andra läser just nu
Mer från: Personligt
2 min

Inga 808s – bara heartbreaks

Play Läget ger sig ut i vårsolen och ställer frågan på allas läppar.

2 min

Amnestys nya krav på FIFA inför VM i Qatar

Hör generalsekreteraren för Amnesty i Sverige, Anna Johansson och sportjournalisten Olof Lundh.

2 min

Hur är det att bo i studentkorridor?

Play Fördelar. Nackdelar. Skräckhistorier!

2 min

Kritik mot Stockholms nya elcyklar

Play Stockholms stads nya elcykelsatsning går inte som planerat.

4 min

Läget testar Stockholms elcyklar med Helldén

Play Stockholm har sjösatt en ny satsning på elhyrcyklar. Läget har testat.

4 min

Tjejgruppen om hur det är att vara en DJ-grupp

Play Många obetalda timmar och sena nätter. Att vara DJ är ett krävande jobb.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...