Tv-serierna att återupptäcka

Med alla tv-serier som produceras i dag kan det vara lätt att missa några av de lite äldre guldkornen i streamingdjungeln. Läget listar sju serier du måste se, eller varför inte se om?

Summer, Seth och Marissa från The O.C.
Summer, Seth och Marissa från The O.C.

7. Freaks and geeks (1999-2000)

Eller Nördar och Nollor som den heter på svenska handlar om klassiska high school-dilemman som status, kärlek och att hitta sig själv. Och den är väldigt rolig. Dessutom kryllar den av då unga skådespelare som idag är stora namn i Hollywood. Denna lättsamma, charmiga 1-säsongsserien kommer du sluka snabbt.

6. Grey’s Anatomy (2005- )

Flygplanskrascher, masskjutningar, triangeldraman och medicinska underverk är bara en bråkdel av det som utlovas på sjukhuset Grey Sloan Memorial. Serien som är inne på sin 16e (!) säsong är fortfarande i full gång och perfekt för sträcktittande.

5. Andra Avenyn (2007-2010)

Denna fantastiskt pinsamma och älskvärda såpa utspelar sig i den påhittade stadsdelen Riverside i Göteborg. Orkar man ta sig igenom de första avsnitten blir det faktiskt riktigt spännande efter ett tag. Och om man behöver ännu mer övertalning: Alicia Vikander gör en av sin karriärs allra första roller som överklassdottern Josefin Björn-Tegebrandt.

4. Misfits (2009-2013)

Fem brittiska ungdomar som blivit dömda till samhällstjänst står och tvättar bort klotter när en mystisk storm drar in över London. Efter att blixten slår ner upptäcker de att de fått nya märkliga förmågor, men de tycks inte vara de enda som fått det… Skruvad humor blandas med spännande äventyr och vanliga ungdomsproblem. Perfekt för de gånger då man vill få sin egen vardag att kännas lite mer normal.

3. The O.C. (2003-2007)

Hur så unga människor kan råka ut för så mycket dramatik som Seth, Summer, Marissa och Ryan är det nog många som har frågat sig. Tonåringarna från Orange County är snygga, rika och har en magnetisk dragningskraft till problem. Det är antagligen få som har missat The O.C. men det är en typiskt bra serie att återvända till. Men varning, du kommer få ordentligt sug efter bagels och pad thai.

2. Skins (2007-2013)

Skins är en serie du antingen hatar eller älskar, och är en av de mest legendariska ungdomsserierna någonsin. Säsongerna är fördelade över tre olika generationer och gemensamt för dem är många urspårade fester, starka vänskaper, sex, droger, humor och tragedi.

1. Twin Peaks (1990-1991)

När en tonårstjejen Laura Palmer hittas mördad i den lilla staden Twin Peaks kallas FBI-agenten Dale Cooper in för att utreda fallet. Men detta visar sig vara mycket mer än bara en mordgåta. David Lynchs kultförklarade tv-serie från 90-talet är nästan en genre i sig, och fullsmockad med mystik, dramatik och romans. Denna bildsköna och mystiskt konstiga pärla är ett måste för alla seriefantaster!

Ämnen i artikeln
Mer om: Mys i kris
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget