Bröllop, andakt och festival – evenemang i spelvärlden under coronakrisen

Svenska kyrkan i Norrköping anordnar sin första kvällsandakt i World of Warcraft.
Svenska kyrkan i Norrköping anordnar sin första kvällsandakt i World of Warcraft.

Coronapandemin innebär inte bara att fler spelar datorspel. Nu har nya initiativ flyttat inställda evenemang till spelvärlden – och skapat nya.

I en tid av hemmasittande och isolering är det ingen slump att många har satt sig framför datorskärmen. Flera platser i spelvärlden har nått rekordsiffror under den nuvarande pandemin. Det amerikanska magasinet Forbes rapporterade i mars att den digitala spelmarknaden Steam nådde över 20 miljoner samtida användare, och skriver även om ökade spelarantal för olika spel.

Men den rådande situationen har även inneburit mer oväntade resultat. När evenemang ställts in på grund av coronakrisen har vissa kommit med kreativa lösningar för att se till att deras tillställningar fortfarande blir av.

Bröllop i Animal Crossing

Paret Sharmin Asha och Nazmul Ahmed skulle gifta sig den 12 april, men på grund av coronapandemin var de tvungna att ställa in bröllopet. Nazmul Ahmed bestämde sig därför att anordna ett överraskningsbröllop i spelet Animal Crossing: New Horizons med hjälp av parets kompisar. Han bjöd Sharmin Asha till hans virtuella ö, där hon senare fick se honom och alla deras vänner väntandes vid altaret.

– Han la rosor på marken för mig att plocka och en klänning att ta på mig och allting. Det hela var väldigt, väldigt fint, berättar Sharmin Asha för Business Insider.

Kvällsandakt i World of Warcraft

Även Svenska kyrkan har anpassat sig till den rådande situationen. I ett pressmeddelande, som Läget har rapporterat om, berättar församlingspedagog Samuel Lerström om hur Svenska kyrkan i Norrköping höll en kvällsandakt i spelet World of Warcraft med en grupp konfirmander.

– En stor del av konfirmandernas miljö är redan digital, så övergången var naturlig för dem. Vi valde World of Warcraft för att det är inte så många ungdomar som spelar det. Då blir spelet ett äventyr i sig, och alla får lära sig av varandra, säger Samuel Lerström till Läget.

Vidare säger Lerström att spelkvällarna har avslutats med en kvällsandakt, där en katedral i World of Warcraft-världen har blivit en självklar plats.

– Vi hittar ett fint ställe i kyrkan där vi kan vara ifred, och så läser vi texter och ber, säger Lerström.

Inte helt främmande

Trots det nya uppsvinget i virtuella tillställningar är de inte helt främmande. I september 2018 hölls musikfestivalen Coalchella i spelet Minecraft och gästades av artister som 100 Gecs och Anamanaguchi.

Coalchella har sedan dess varit inspiration för flera andra Minecraft-festivaler, och nu har det rådande läget gett upphov till Nether Meant. Namnet på evenemanget är en vits på den klassiska emolåten Never Meant av American Football, vilka kommer att spela på festivalen. Pengar från VIP-biljetter kommer dessutom att gå till ändamål som bekämpar covid-19.

Nether Meant börjar lördag den 11 april vid midnatt.

Ämnen i artikeln
Mer om: Mys i kris
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget