Konfirmander håller aftonbön digitalt - på World of Warcraft

Konfirmation. Foto: Janerik Henriksson/TT

I sommar ska en ny skara 15-åringar bli konfirmerade. Under våren väntas ungdomar att medverka på flera gudstjänster, men coronaviruset covid-19 tvingar kyrkan till digital verksamhet. Nu håller en konfirmandgrupp aftonbön på World of Warcraft.

– Watch out, det är nåt med klockan.

– Watch out är se upp, tror jag.

– Han tror vi ska se upp, är det nåt där uppe eller? Äh det är nått med klockan asså, jag är fan helt säker på det.

Om du känner igen konversationen beror det på att du, likt många andra, har sett Björn Gustafssons klipp där han spelar "wow-jocke". Wow är förkortningen på World of Warcraft, ett mycket populärt datorspel. Det är dit som en grupp unga konfirmander från Norrköping letar sig när kyrkan inte längre kan bedriva sin verksamhet i fysiska lokaler.

I ett pressmeddelande från Svenska Kyrkan i Norrköping skriver församlingspedagogen Samuel Lerström att "Vi har gjort det en gång förut och det var väldigt uppskattat så vi kör en gång till".

Själva konfirmationen brukar hållas i början av sommaren. Innan dess förväntas ungdomarna att delta i ett visst antal gudstjänster, men detta hindras just nu på grund av restriktioner samt de sociala distansieringarna. Läget har tidigare rapporterat om att Svenska kyrkan inte vill ha mer än tio personer närvarande på begravningar, på grund av smittorisken.

Via World of Warcraft kan konfirmanderna trots situationen ändå hålla aftonbön. Man kommunicerade genom textchatt och röstsamtal. Samuel Lerström berättar att "i ett av spelets större städer finns det en katedral och du kan höra hur kyrkklockorna ringer med jämna mellanrum".

Gruppen ska ha läst texten om Maria bebådelse och bad ”Gud som haver” tillsammans.

via GIPHY

Ämnen i artikeln
Mer om: Mys i kris
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget