Tar du höger eller vänster?

Och då menar vi inte i trafiken. Läget reder ut skillnaden mellan höger- och vänsterpolitik i Sverige.

Från vänster: Stefan Löfven (S) skakar hand med Jan Björklund (L).
Från vänster: Stefan Löfven (S) skakar hand med Jan Björklund (L).

Vad är svensk högerpolitik?

Högern vill ha ett samhälle där varje person har en stor frihet, men också ett stort ansvar. Man tror på individens förmåga att själv kunna fatta beslut, och målet är att företag och individer ska styra samhället med begränsad hjälp från staten.

Högerpolitiker brukar prata om att sänka skatterna. Det betyder att staten får mindre pengar att dela ut i samhället, men att invånarna och företagen får behålla mer av sina pengar. Tanken är att invånarna själva ska kunna välja vad de vill lägga sina pengar på.

De anser att individen kommer före kollektivet.

Vad är svensk vänsterpolitik?

Vänstern vill ha ett samhälle där staten har ett stort ansvar för invånarna. Staten ska inte bestämma allt, men anledningen till att vänsterpolitiker tycker att staten ska ha mycket makt är för att de inte tror att alla människor har samma förutsättningar i samhället.

Enligt vänstern borde skatten vara hög, så att politikerna får mycket pengar att placera ut i samhället där de anser att det behövs. Vänstern tycker att företag och människor som har en hög lön ska betala mer skatt än de som har en låg lön.

De anser att kollektivet kommer före individen.

Ämnen i artikeln
Mer om: Politikskolan
Andra läser just nu
Mer från: TYCK
Mer från Läget