Sverige- Hur långt går blågult?

Det finns potential i det svenska laget.
Det finns potential i det svenska laget.

I VM-kollen tittar redaktionen närmare på de lag som Sverige ställs mot under sommarens slutspel i Ryssland. Det har blivit dags för Sverige.

Senaste VM

Till skillnad från övriga gruppen var det ett tag sedan sist för Sverige. De missade mästerskapen 2010 och 2014 och senast de var med var i Tyskland 2006. Där tog de sig vidare från en grupp med Trinidad/Tobago, Paraguay och England innan hemmanationen Tyskland slog ut blågult i åttondelsfinalen.

Kvalet

Trots en tuff kvalgrupp med bland annat Nederländerna och Frankrike lyckades Sverige knipa andraplatsen i gruppen. Den gav en plats i playoff och två matcher mot Italien som Sverige krånglade sig förbi efter 180 långa minuter.

Stjärnan

Sverige är känt som ett kollektiv, men det finns en kille som sticker ut lite extra och det är Emil Forsberg. Säsongen 16/17 var RB Leipzig-spelaren en av de bästa spelarna i både den tyskland och Europa. Men i år har det gått tyngre och Forsberg har både haft problem med skador samt omgärdats av flyttrykten, vilket inte har uppskattats av klubbledningen. Trots problemen har han ändå spelat 33 matcher i alla turneringar och bidragit med 5 mål och 4 assist.

Vart spelar Emil Forsberg nästa säsong? Milan och Arsenal är två av klubbarna det pratas om.
Vart spelar Emil Forsberg nästa säsong? Milan och Arsenal är två av klubbarna det pratas om.

Frågetecknet

Många av spelarna har haft problem med speltid i sina respektive klubblag och det kan bli ett problem. Ola Toivonen får knappt plats på bänken i Toulouse och Victor Nilsson-Lindelöf har inte haft Mourinhos fulla förtroende i Manchester United, är båda tänkta att starta i landslaget. Dessutom har nyckelspelarna Albin Ekdal och Robin Olsen haft mycket problem med skador, vilket innebär att det finns minst en nyckelspelare på varje position i startelvan som kommer från en jobbig säsong.

Så går det för Sverige

Sverige har redan gjort mer än förväntat när de tog sig till Ryssland. I gruppen kommer Tyskland bli för svåra, men efter en rysarmatch mot Mexiko i sista omgången tar sig Sverige vidare till åttondelsfinal. Väl där väntar förmodligen ett revanschsuget Brasilien som skickar hem blågult. Men är det något vi har har lärt oss under Janne Anderssons tid som förbundskapten är det att inget är omöjligt.

Ämnen i artikeln
Mer om: Lägets VM-koll
Mer från: Sport
Mer från Läget