Mexiko- en underskattad utmanare

Det finns potential i det mexikanska laget.
Det finns potential i det mexikanska laget.

I VM-kollen tittar redaktionen närmare på de lag som Sverige ställs mot under sommarens slutspel i Ryssland. Det har blivit dags för Mexiko.

Senaste VM

Precis som Tyskland och Sydkorea var även Mexiko med 2014. I en tuff grupp med Brasilien, Kroatien och Kamerun tog Mexiko andraplatsen i gruppen. I åttondelsfinalen tog det dock stop när Nederländerna blev för svåra.

Kvalet

Mexiko vann sin kvalgrupp framför Costa Rica och Panama. På sina tio matcher spelade de ihop 21 poäng vilket gav ett säkert avstånd ner till Honduras, som med sina 13 poäng tog playoffplatsen.

Stjärnan

Mexiko har ingen solklar stjärna. Många spelare håller en hög nivå, men den som skiner starkast är Los Angeles FCs Carlos Vela. Vela är mest känd för sin tid i Arsenal och Real Sociedad, men har snabbt blivit en av de största stjärnorna i MLS. Efter flytten dit i januari har han fått en nytändning och på 11 matcher har det blivit 7 mål och 2 assist. Trots att Vela varit en av landet bästa spelare under 2010- talet har han haft en ansträngd relation med landslaget, men att han nu är tillbaka kommer betyda mycket för Mexikos chanser i sommar.

Carlos Vela (mitten) kommer ställas mot Gustav Svensson (vänster) även i sommar.
Carlos Vela (mitten) kommer ställas mot Gustav Svensson (vänster) även i sommar.

Frågetecknet

Det främsta frågetecknet kring Mexiko i sommar gäller förbundskaptenen. Juan Carlos Osorio kritiseras hårt på hemmaplan även när laget vinner och frågan är hur länge han behåller jobbet. Han kritiseras främst för en överdriven rotation i startelvan, där ingen spelare kan känna sig säker på att starta oavsett prestation. Om Mexiko får en svag inledning på turneringen finns en risk att pressen hemifrån rinner över på spelarna.

Så långt går Mexiko

Eftersom Brasilien med största sannolikhet väntar i en åttondelsfinal är det svårt att se Mexiko ta sig längre än så. Det kommer dock bli tuff konkurrens med Sverige om andraplatsen och mycket avgörs när lagen möts den 27 juni. Känslan är att Mexiko slutar trea i gruppen efter Tyskland och Sverige.

Ämnen i artikeln
Mer om: Lägets VM-koll
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget