Rör du på dig tillräckligt - undersökning visar att ungdomar rör på sig för lite

I måndags släpptes en heltäckande rapport om barn och ungdomars hälsa. Resultatet visar att endast 14 procent rör på sig i den utsträckning som de behöver.

För andra året i rad genomför Generation Pep i samarbete med Karolinska Institutet och SOM-institutet vid Göteborgs universitet en undersökning för att ta reda på hur mycket barn och ungdomar rör på sig. I undersökningen har 9000 barn och ungdomar i åldrarna 4–17 år svarat på frågor om hur de tränar och rör på sig.

Generation Peps vision är att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Anledningen till att man genomför denna undersökning är för skapa ett verktyg som kan återkomma varje år.

– Vi trodde att det redan fanns ett sådant verktyg, vilket det visade sig att det inte gjorde. Därför skapade vi denna rapport, säger Niklas Ek, projektledare Generation Pep.

Stillasittande ökar risken för sjukdomar 

Inaktivitet och stillasittande kan öka risken för en rad olika sjukdomar så som cancer, diabetes typ-2 och depression. Det kan även göra att livslängden blir kortare.

– Den psykiska hälsan är starkt kopplat till fysisk aktivitet. Rör man på sig mår man bättre, säger Niklas Ek projektledare för Generation Pep.

Rapporten visar att tonårstjejer är den grupp där lägst andel når rekommendationerna för fysisk aktivitet. Den visar också att det är på helger och lov som barn och ungdomar rör på sig som minst. Däremot har man inte undersökt vad stillasittandet beror på, men var fjärde tonåring uppger att de sitter stilla framför en skärm i fem timmar eller mer per dag.

Rekommendationen är att barn och ungdomar ska röra på sig minst 60 minuter per dag, i måttlig till hög intensitet. En promenad i ett högre tempo är ett bra exempel på det.

– Aktiviteten behöver inte vara i ett sträck utan kan fördelas i mindre delar över hela dagen, säger Niklas Ek.

Förutom att minska risken för sjukdomar medför fysisk aktivitet en rad andra positiva effekter som kan göra skillnad även på kort sikt.

– Rörelse frigör endorfiner, man blir gladare och mår bättre. Skolan kan bli enklare att klara av och man presterar bättre. Att röra på sig är centralt för välbefinnandet och det finns inget dåligt med att göra det, säger Niklas Ek.

Det viktigaste att komma ihåg när det gäller fysisk aktivitet är att den blir av och att inte lägga ribban för högt. Rörelse behöver inte handla om idrott eller tävling, utan kan vara allt från att dansa till att ta en promenad. Testa dig fram tills du hittar som funkar bäst för dig.

– Rörelse ska vara glädje, säger Niklas Ek.

Syftet med rapporten är att vara en röst i frågan och hjälpa till att lyfta samtalet om barn och ungdomars fysiska aktivitet. Förhoppningen är att resultatet i kommande undersökningar visar att den fysiska aktiviteten ökar.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap

Tvättmaskinerna som tvättar utan tvättmedel

Vetenskap Avjoniserat kallt vatten, utan tvättmedel är den miljövänliga uppfinningen som ska tvätta rent. Men boende ...

Dags att utreda utmattningssyndrom

Vetenskap Trotts att diagnosen använts länge är det mycket som vi inte vet om den. Men nu kommer det att ändras!

Ett hjärta ska slå lite längre för att rädda fler

Vetenskap Lagen för organdonationer ändras i sommar, vilket väcker blandade reaktioner.

3 min

Pollenallergi påverkas av klimatet

Play Allt fler av landets ungdomar är pollenallergiker och pollensäsongen har dessutom blivit längre.

Gröna ytor där du bor – viktigare än du tror

Vetenskap Grönt är skönt – framförallt där du bor. Ett flertal forskningsstudier visar på att tillgången till gröna p...

Så påverkar skärmarna ungas hälsa

Vetenskap Trots att skärmtid ofta förknippas med ohälsa hos unga menar forskare på Karolinska Institutet att det är n...

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...