Guide till icke djurtestade produkter

Foto: Marcus Ericsson/TT

Läget reder ut vad du kan göra om du vill handla skönhetsprodukter som inte är djurtestade!

Vad säger lagen?

Sverige är med i EU och enligt EU:s regler får man inte sälja djurtestat smink. Det har tidigare funnits undantag men efter 2013 är alla djurtester förbjudna. Det gäller kosmetika och hygienartiklar. Bl.a. tandkräm och schampo räknas in i det.

Förhållningsregler:

Många stora varumärken testar produkter på djur men äger mindre varumärken som inte testar på djur. Antingen köper man av det företaget som inte testar på djur eller struntar i att köpa av båda.

Alla ingredienser har någon gång testats på djur men varken enskilda ingredienser eller slutprodukten får idag testas på djur i EU och Sverige.

I Kina är det lag på att alla produkter som ska säljas där måste vara djurtestade. De företag som inte djurtestar men vill sälja sina produkter i Kina låter därför Kina göra egna djurtester på deras produkter.

Här kan du checka om något är djurtestat:

- Peta. En djurrättsorganisation där du på deras hemsida kan söka på ett varumärke och se om de testar på djur.

- Crueltyfreekitty.com. Drivs av en privatperson som gör guider för varumärken som testar och inte testar produkter på djur.

- Google. Sidorna ovan är inte alltid uppdaterade. Då kan en Google-sökning hjälpa. Om varumärket har sålts till ett företag som testar på djur kan det dyka upp.

- Varumärkets hemsida -> FAQ. Många varumärken har en FAQ-sida som oftast svarar på frågan om gör djurtester. Om det inte står något är det oftast inget bra tecken.

Uppdaterad
Publicerad
Ämnen i artikeln
Mer om: Koll på Läget
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget