Bussförarna var extra utsatta under pandemin

Minns du när det inte gick att gå på bussen framme vid föraren? Det var en av åtgärderna för att skydda bussförarna under covid-19-pandemin. Nu visar forskning att yrkesgruppen löpte dubbelt så hög risk att drabbas av allvarlig covid-19.

Under pandemin kunde Stockholmsresenärerna inte gå på bussen framme vid föraren.
Under pandemin kunde Stockholmsresenärerna inte gå på bussen framme vid föraren.

Det är ungefär tre och ett halvt år sen covid-19-pandemin lamslog Sverige och världen. Nu finns det få spår kvar efter alla restriktioner och skyddsåtgärder som sattes in för att mota sjukdomen.

En av de vardagliga saker som restriktionerna påverkade var hur det såg ut i kollektivtrafiken. Busschaufförer skyddades bland annat med plexiglas, och på många håll kunde man inte gå på bussen framme vid föraren.

Nu kommer en studie från Göteborgs universitet som bekräftar att just bussförarna var en extra utsatt yrkesgrupp under pandemin.

Skånetrafiken skyddade sina bussförare med att stänga av den främre delen av bussen.
Skånetrafiken skyddade sina bussförare med att stänga av den främre delen av bussen.

Studien visar att buss- och spårvagnsförare löpte 98 procent högre risk att drabbas av allvarlig covid-19 under den senare delen av pandemin. Över en halv miljon fall av covid-19 ingår i studien, som baserats på inläggningar på sjukhus mellan oktober 2020 och december 2021.

Andra yrkesgrupper som hade mycket kontakt med människor löpte också högre risk att drabbas av svår covid-19. Sjuksköterskor och personal på fritidshem är exempel på sådana yrken.

Maria Åberg, professor i allmänmedicin.
Maria Åberg, professor i allmänmedicin.

En av de mest effektiva metoderna för att skydda de utsatta yrkesgrupperna var vaccination, enligt forskarna. Maria Åberg är professor i allmänmedicin på Sahlgrenska akademin i Göteborg, och hon tror att ett sätt att minska riskerna är att vaccinera utsatt personal på arbetstid.

– Vi vet att vaccination skyddar mot svår covid-19 och vi tror att vaccination på riskarbetsplatser under arbetstid skulle minska riskerna ytterligare. Vårdpersonal erbjöds ofta vaccination under arbetstid, men ytterligare åtgärder hade hade kunnat öka vaccinationstäckningen, säger hon i ett pressmeddelande.

Studien från forskarna i Göteborg publiceras i tidskriften Scandinavian Journal of Work, Environment & Health.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget