Varför försöker du slå på sociala medier, Björn Holmgren?

Björn Holmgren på Veronica Maggios releasefest.
Björn Holmgren på Veronica Maggios releasefest.

Efter Lägets tappra försök att reda ut varför/varför inte unga försöker slå igenom på sociala medier kommer Björn Holmgren till undsättning. Han berättar om sin väg till berömmelse och vikten av att våga.

Att sociala medier innebär omätbara möjligheter att nå ut undgår ingen. Teknisk kunnighet och kompetens inom digital marknadsföring är högaktat i yrkessfären. Ständigt letar anställare efter någon med ett öga för vad som säljer, och i takt med att utbudet ökar ställs högre krav på träffsäkerheten. Trots att det kan låta omständigt för internet samtidigt med sig en chans för individen. Vem som helst kan bli viral. För musiker, komiker eller konstnärer innebär det en potentiell målgrupp utspridd i hela världen, och en personlig kontroll över sitt varumärke. Inget tvång på management eller skivbolag - inga kompromisser eller uppoffringar. Ju bättre kreatörer blir på att interagera med sina följare, desto mer publicitet.

Så, varför skulle man inte försöka slå på sociala medier? Förutsatt att det är en plats i offentligheten man faktiskt eftersträvar. Det var frågan Läget tog med sig ut för att ställa till unga aspirerande musiker. Svaren blev av blandad kompott - men de medverkande kunde enas om att det verkar fungera att posta sin musik online. Haken är att det helt enkelt kan ta emot, ordet cringe dök till exempel upp i flera omgångar.

Också återkommande var namnet “Björn Holmgren”. Han verkar mer eller mindre blivit ansiktet utåt för artister som slår på appen Tiktok. Efter att ha studerat musik på Rytmus estetgymnasium fortsatte Holmgren med musik. Det senaste året har 25-årigen släppt singeln “Ut med allt” som passerat fem miljoner lyssningar sedan releasedatumet i april. Höga siffror för någon med blotta tre låtar i diskografin. Låten började som en tilläggsvers på Veronica Maggios hit “Satan i gatan” från det drygt 10 år gamla albumet med samma namn. Efter stor uppståndelse på Tiktok blev det slutligen en egen låt, med versen som refräng. Till ingens förvåning är det just på Maggios releasefest som Läget träffar sångaren. Under tiden hon spelar står Holmgren med kameran i högsta hugg och sjunger med.

Hur är det, är du Maggios största fan?

– Nej det kan jag väl inte säga, men hon är otrolig. Jag är ett stort fan, men det finns nog ännu större.

Hur kommer det sig att du sjunger i just hennes låtar?

– Nämen jag gjorde ganska många olika artister innan, men sedan märkte jag att Veronica Maggio var den som alla tyckte om. Och jag gillar ju henne också, så det var ganska enkelt. Jag tycker att våra röster passar ihop ganska bra, säger Holmgren.

Han berättar om sitt lager av Maggio-duetter, men att fokuset ligger på den egna musiken som släpps till sommaren. Den beskriver han som fartfylld och energisk, enligt honom inte så långt från ”Ut med allt”. Holmgren lyssnar noga på sina följare, och anpassar sig efter vad som går hem.

– Från början var Tiktok en kul grej, jag gjorde typ sketcher och såna grejer. Sedan testade jag att göra lite musikgrejer och det gick så himla mycket bättre än skämten, säger han.

När han får höra att de tillfrågade aspirerande musikerna drar sig från att lägga ut musik slå på sociala medier eftersom det känns ”cringe” är han förstående och själv inne på samma spår:

– Jag tror att det är rädslan för att göra bort sig. Och jag var väl rädd för det i början också.

Samtidigt vill han understryka hur viktigt och värt det är att våga.

– Jag började med att köra gatumusik för typ 10 år sedan kanske, och då spelar man ju för folk som inte ens vill höra en på stan. Och då lär man sig komma över den lilla gränsen. Jag skiter egentligen i om folk inte gillar det. För de som gillar det kommer upptäcka det och bli glada. Om bara en person blir glad är det ju asnajs, bara våga köra. Skit i att misslyckas, det är så man blir bättre.

Ämnen i artikeln
Mer om: Bli viral & make a living
Mer från: Personligt
Mer från Läget