Nu kan du få betalt för din musik på Tiktok

Låtskrivare kan nu få betalt för musik som spelas på Tiktok.
Låtskrivare kan nu få betalt för musik som spelas på Tiktok.

På konserten, TV:n, teaterföreställningen, på gymmet, i butiken eller på youtube – oavsett var du hör musiken ser Stim till att den som har skrivit låten får betalt för sina rättigheter.

Från och med i år gäller det även på Tiktok.

– Det innebär att de som äger rättigheterna till låtarna, inte själva inspelningarna, att de nu får ersättning när låtarna spelas på Tiktok, säger Daniel Jäger som är ansvarig för internationell licensiering på Stim.

För att du ska få betalt för din musik även på Tiktok är Daniels tips att använda dig av en distributör istället för att ladda upp den rakt ut i ett klipp. Precis som man gör när man laddar upp musik på Spotify.

Det betyder dock inte att du behöver ha ett skivbolag bakom dig, utan det handlar om att all information om vem som har skrivit och äger rättigheterna följer med låten när den studsar runt på sociala medier. Det gör det lättare för Tiktok att rapportera att låten förekommer hos dem.

– Säg att du har skrivit en låt och skickat ut den via en distributör, då ligger den hos alla tjänster med ditt namn och titel. Sedan när jag spelar in en videosnutt och har din låt då kommer de att snappa upp att “Okej här ligger en låt vi har hos oss”, säger Daniel Jäger.

Om ens låtar behöver uppnå särskilda kriterier för att räknas som eget verk på Tiktok är för tidigt att svara på, enligt Daniel Jäger. Med tanke på hur mycket musik som flödar på appen är det rimligt att anta att det inte går att rapportera allting. Och att det efter hand kommer utvecklas någon form av kriterier för vilken musik som ska räknas.

Det är bara den musik som Tiktok rapporterar in till Stim som kommer generera intäkter till upphovspersonerna, såvida de är anslutna till Stim.

– Om det inte finns registrerat hos oss så kommer vi inte kunna veta vem som ska ha pengarna, säger Daniel Jäger.

Hur mycket pengar kan man få?

Frågan som man verkligen vill veta svaret på, men det lilla ordet ”affärshemligheter” sätter stopp för. Exakt hur mycket man kan tjäna vill Daniel Jäger inte säga eftersom det kan avslöja hur mycket avtalet mellan parterna är värt.

Men det som avgör hur mycket pengar man får är antalet uppspelningar. Enligt Daniel ville Tiktok hellre räkna ut ersättningen efter hur många videos en låt är med i, men det tycker Stim är helt fel.

– Musikens värde uppstår snarare hos mottagaren, per strömning alltså: ju fler gånger låten spelats upp, desto mer pengar får man, säger Daniel Jäger.

Man ska skriva en catchy låt alltså?

– Ja och på Tiktok är det bra med quirky ljud, säger han och skrattar.

Ämnen i artikeln
Mer om: Bli viral & make a living
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget