Vår, aprilväder och sommartid

Det är vanligt att tiden för vårens ankomst varierar mellan åren. I år dröjer det, och den pendlande väderleken vi får istället är det som gett aprilvädret sitt namn.

Trots den vetenskapliga definitionen av vår är det många som får vårkänslor av de första snödropparna.
Trots den vetenskapliga definitionen av vår är det många som får vårkänslor av de första snödropparna.

En dyngsmedeltemperatur på mellan 0° och 10°, sju dagar i rad. Så låter den meterologiska definitionen av vårens ankomst hos SMHI. I det avlånga landet Sverige kryper sig våren från söder till norr under tre månader, och några exempel på datum från SMHI är 22 februari i Malmö, 16 mars i Stockholm, 11 april i Östersund, och 1 maj i Luleå.

Men tiden varierar, och bakslag med kyla och rusk kan fortfarande komma efter vårens inträde. Än så länge har den bara kommit till de allra sydligaste delarna, och Stockholm bjuder på en salig blandning av grått slask, kalla vindar, och enstaka dagar med solsken; urbilden av vädret som Nationalencoklypedin definierar så här:

aprilväder, ombytlig vädertyp, kännetecknad av snabba växlingar mellan solsken och snöbyar eller skurar av regn eller hagel.

Aprilväder är inte begränsat till månaden april, men det är oftast då det förekommer. Eftersom folk förväntar sig att det är i april värmen ska börja komma blir vädrets beteende då också extra uppmärksammat.

Värmen sammanfaller oftast ungefär med sommartiden den sista söndagen i mars, som är tänkt att låta oss utnyttja den allt ljusare delen av dagen bättre. Men de kritiska rösterna mot sommartiden är många, dels för att det ändå är ljust sent på natten under sommaren i de nordiska länderna, men även för att vi numera inte är lika begränsade av dygnet. Det finns gott om ljus från andra källor, och de flesta aktiviteter är inte längre beroende av dagsljuset; man kan helt enkelt göra det mesta både natt och dag. Under dagarna efter tidsomställningen har man dessutom kunnat se en svagt ökad risk för hjärtinfarkter, självmord, och arbetsplatsolyckor, troligen orsakade av den förlorade sömntimmen.

Dagens Nyheter har rapporterat att två av tre svenskar vill slopa omställningen, och i februari röstade EU-parlamentet igenom att EU-kommisionen ska utreda frågan om sommartid. Om kommisionen kommer fram till att omställningen gör mer skada än nytta kan den slopas permanent i hela EU.

Själva aprilvädret går det dock inte att göra så mycket åt, men enligt en rapport från SMHI stiger medeltemperaturen i Sverige på grund av klimatförändringar, i synnerhet under vinter och vår. Den beräknade ökningen beror på hur stor minskningen blir av de utsläpp som orsakar klimatförändringen. Vem vet, om utsläppen inte minskar tillräckligt kan förkortade vintersäsonger göra framtida generationers aprilväder till februariväder istället.

Ämnen i artikeln
Mer från: Vetenskap
Foto: Filippa Agnekil

Tvättmaskinerna som tvättar utan tvättmedel

Vetenskap Avjoniserat kallt vatten, utan tvättmedel är den miljövänliga uppfinningen som ska tvätta rent. Men boende ...

Foto: Karolinska Institutet

Dags att utreda utmattningssyndrom

Vetenskap Trotts att diagnosen använts länge är det mycket som vi inte vet om den. Men nu kommer det att ändras!

COVID ISOLERINGSRUM SUS MALMÖ. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett hjärta ska slå lite längre för att rädda fler

Vetenskap Lagen för organdonationer ändras i sommar, vilket väcker blandade reaktioner.

3 min

Pollenallergi påverkas av klimatet

Play Allt fler av landets ungdomar är pollenallergiker och pollensäsongen har dessutom blivit längre.

Foto: Hasse Holmberg

Gröna ytor där du bor – viktigare än du tror

Vetenskap Grönt är skönt – framförallt där du bor. Ett flertal forskningsstudier visar på att tillgången till gröna p...

BARN MED MOBIL. Foto: Jessica Gow / TT

Så påverkar skärmarna ungas hälsa

Vetenskap Trots att skärmtid ofta förknippas med ohälsa hos unga menar forskare på Karolinska Institutet att det är n...

Mer från Läget
Quiz v34. Foto: TT

Nyhetsquiz vecka 34 – har du hängt med?

Sovjetiskt krigsmonument, ny fantasyserie och dinosauriespår. ...

VÄRMEBÖLJA. Foto: Marko Säävälä/TT

Varning för värmebölja i helgen

Den som längtar efter värme blir bönhörd i södra Sverige under...

HÖGSPÄNNING I SOLNEDGÅNG . Foto: Johan Nilsson/TT

Elpriset rusar – rekord i södra Sverige

4,47 kronor – så mycket kommer elen kosta per kilowattimme på ...

Stockholmsbörsen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Börsen faller efter stark jobbrapport

Stockholmsbörsen faller kraftigt efter beskedet att fler jobb ...

Kapitolium. Foto: AP / Scott Applewhite

USA godkänner svensk Nato-ansökan

Senaten i USA:s kongress har godkänt Sveriges och Finlands Nat...

England Germany Euro 2022 Women Soccer. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

England jublar: ”Fotbollen är hemma” efter 56 år

Sport England tar EM-guld i fotboll efter 2–1 mot Tyskland i finalen...