Vår, aprilväder och sommartid

Det är vanligt att tiden för vårens ankomst varierar mellan åren. I år dröjer det, och den pendlande väderleken vi får istället är det som gett aprilvädret sitt namn.

Trots den vetenskapliga definitionen av vår är det många som får vårkänslor av de första snödropparna.

En dyngsmedeltemperatur på mellan 0° och 10°, sju dagar i rad. Så låter den meterologiska definitionen av vårens ankomst hos SMHI. I det avlånga landet Sverige kryper sig våren från söder till norr under tre månader, och några exempel på datum från SMHI är 22 februari i Malmö, 16 mars i Stockholm, 11 april i Östersund, och 1 maj i Luleå.

Men tiden varierar, och bakslag med kyla och rusk kan fortfarande komma efter vårens inträde. Än så länge har den bara kommit till de allra sydligaste delarna, och Stockholm bjuder på en salig blandning av grått slask, kalla vindar, och enstaka dagar med solsken; urbilden av vädret som Nationalencoklypedin definierar så här:

aprilväder, ombytlig vädertyp, kännetecknad av snabba växlingar mellan solsken och snöbyar eller skurar av regn eller hagel.

Aprilväder är inte begränsat till månaden april, men det är oftast då det förekommer. Eftersom folk förväntar sig att det är i april värmen ska börja komma blir vädrets beteende då också extra uppmärksammat.

Värmen sammanfaller oftast ungefär med sommartiden den sista söndagen i mars, som är tänkt att låta oss utnyttja den allt ljusare delen av dagen bättre. Men de kritiska rösterna mot sommartiden är många, dels för att det ändå är ljust sent på natten under sommaren i de nordiska länderna, men även för att vi numera inte är lika begränsade av dygnet. Det finns gott om ljus från andra källor, och de flesta aktiviteter är inte längre beroende av dagsljuset; man kan helt enkelt göra det mesta både natt och dag. Under dagarna efter tidsomställningen har man dessutom kunnat se en svagt ökad risk för hjärtinfarkter, självmord, och arbetsplatsolyckor, troligen orsakade av den förlorade sömntimmen.

Dagens Nyheter har rapporterat att två av tre svenskar vill slopa omställningen, och i februari röstade EU-parlamentet igenom att EU-kommisionen ska utreda frågan om sommartid. Om kommisionen kommer fram till att omställningen gör mer skada än nytta kan den slopas permanent i hela EU.

Själva aprilvädret går det dock inte att göra så mycket åt, men enligt en rapport från SMHI stiger medeltemperaturen i Sverige på grund av klimatförändringar, i synnerhet under vinter och vår. Den beräknade ökningen beror på hur stor minskningen blir av de utsläpp som orsakar klimatförändringen. Vem vet, om utsläppen inte minskar tillräckligt kan förkortade vintersäsonger göra framtida generationers aprilväder till februariväder istället.

Ämnen i artikeln
Mer från: Vetenskap

Tvättmaskinerna som tvättar utan tvättmedel

Vetenskap Avjoniserat kallt vatten, utan tvättmedel är den miljövänliga uppfinningen som ska tvätta rent. Men boende ...

Dags att utreda utmattningssyndrom

Vetenskap Trotts att diagnosen använts länge är det mycket som vi inte vet om den. Men nu kommer det att ändras!

Ett hjärta ska slå lite längre för att rädda fler

Vetenskap Lagen för organdonationer ändras i sommar, vilket väcker blandade reaktioner.

3 min

Pollenallergi påverkas av klimatet

Play Allt fler av landets ungdomar är pollenallergiker och pollensäsongen har dessutom blivit längre.

Gröna ytor där du bor – viktigare än du tror

Vetenskap Grönt är skönt – framförallt där du bor. Ett flertal forskningsstudier visar på att tillgången till gröna p...

Så påverkar skärmarna ungas hälsa

Vetenskap Trots att skärmtid ofta förknippas med ohälsa hos unga menar forskare på Karolinska Institutet att det är n...

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...