Vanligt med antidepp för unga kvinnor

Var tioende ung kvinna får antidepressiv medicin. Det är dubbelt så många som unga män.

Foto: Isabell Höjman /TT

Vad är depression och när ska man söka vård? Läs mer på Vårdguidens hemsida.

Allt fler barn, tonåringar och unga vuxna diagnostiseras med psykiska besvär. I takt med detta ökar behandlingarna med antidepressiva läkemedel. En ny rapport från Socialstyrelsen visar den stora skillnaden mellan unga män och kvinnor.

Under 2019 var det dubbelt så många flickor och unga kvinnor som fick antidepressiv medicin jämfört med pojkar och unga män. Tio procent av kvinnor mellan 18 och 24 år gjorde minst ett uttag av antidepp på apotek. För män i samma åldersgrupp var det fem procent.

Bland barn i åldern 10 till 17 såg det likadant ut. Nästan dubbelt så många flickor som pojkar hade ett recept utskrivet. Den enda gruppen i rapporten som visade att pojkar får mer antidepressiva mediciner än flickor var i åldersgruppen fem till nio där fler pojkar diagnostiseras med diagnoser som adhd och autism. Där används antidepp för att behandla exempelvis ångest.

Varför så stor skillnad?

Dels är det vanligare för flickor och unga kvinnor att få diagnosen depression och ångestsyndrom, men det även finns andra tillstånd som kan leda till utskriften av antidepressiva läkemedel.

– Det handlar om smärttillstånd, ätstörningar och PMS, säger Peter Salmi, utredare inom psykiatri vid Socialstyrelsen till TT.

Rapporten visar också att kvinnor behandlas under längre perioder än män. Det kan bero på skillnader i vilka diagnoser man har men det kan också vara så att kvinnor håller kontakt med vården under en längre tid. Den kontakten kan leda till att mer läkemedel skrivs ut.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget