Valborg idag– men varför?

Imorgon är valborgsmässoafton. En helgdag då ungdomar går man ur huse för att samlas runt elden och skåla in våren. Men varför firar vi valborg? Läget frågar kulturhistorikern Edward Blom.

Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage.

I Kungsträdgården i Stockholm blommar fortfarande körsbärsträden. Ett säkert vårtecken – precis som valborg. Under ett av träden står Cornelia Berg och Stella Dannemann för att begrunda fenomenet. Båda ska fira valborg imorgon, men varför tror de att man firar valborg?

Cornelia Berg, 20, och Stella Dannemann, 21.
Cornelia Berg, 20, och Stella Dannemann, 21.

– Jag tänker spontant att det har någonting att göra med häxor, säger Stella.

Cornelia instämmer och fyller i:

– Var det inte för att skydda sig från andar?

Båda tror att valborg har firats länge, ”i alla fall innan industrialiseringen” säger Cornelia.

Cazandra Wernheim, Lisa Westrin och Laura Byström, alla 16 år.
Cazandra Wernheim, Lisa Westrin och Laura Byström, alla 16 år.

Lite längre bort, vid fontänen, sitter Cazandra Wernheim, Lisa Westrin och Laura Byström. De ska också fira valborg, vid en brasa ute i skärgården. De har delade meningar om varför man firar valborg.

– För att fira in våren, tror Cazandra.

Lisa har hört att man firar genom att tända brasor på olika öar för att signalera fara.

Laura tänker efter en stund innan hon med viss tveksamhet säger:

– Är det inte något med Walpurgis? Något tyskt helgon?
Edward Blom.
Edward Blom.

Ja, visst är Walpurgis förknippad med valborg. Läget har med hjälp av Edward Blom, kulturhistoriker, tagit reda på vem hon var och varför man egentligen firar valborg.

– Det går tillbaka historiskt till att valborg ligger mellan vårdagjämningen och midsommar. Sådana kalenderdatum har man ofta firat och det är den allra äldsta traditionen. Det viktigaste är dock att man firar vårens ankomst. Det var runt den här dagen som man knöt en hel del beslut och ämbetsperioder inom det gamla bondesamhället, säger Edward Blom.

I samtalen med ungdomar nämndes det tyska helgonet Walpurgis. Har hon en koppling till valborg?

– Det finns ett helgon som heter Valborg eller Walpurgis på tyska. Hon är absolut ett helgon men inom den katolska helgonkalendern finns det minst ett helgon för varje dag och det är inte främst för hennes skull som vi firar valborg. I det här fallet är det den stora vårfesten som firas och att ett nytt år började i byarna enligt sättet att se på ämbetena i kalendern.

En oklar högtid

Men varför elden? Blom säger att elden är en slags metafor för att det gamla ska försvinna och det nya ska komma. Valborg är en passande tidpunkt på året att elda, eftersom man har rensat upp efter vintern och har stora högar med grenar och ris.

Ungdomarna verkar inte ha någon superkoll på varför man firar valborg. Läget frågar Edward Blom om han ser något problem med det.

– Det är inte så konstigt eftersom det är så luddigt. Om de inte visste varför man firade första advent hade jag blivit upprörd men det här är inte i första hand helgonets valborg. Inte ens jag som superkatolik skulle hävda det. Det är i första hand våren man firar. Precis som man firar sommaren på midsommar så firar man in våren på valborg. Sedan skadar det inte att veta om att Walpurgis är ett helgon.

Ämnen i artikeln
Mer om: Valborg 2022
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget