Valborg och alkohol: Som en vanlig helg

Majbrasa i Malmö 2019.
Majbrasa i Malmö 2019.

Valborgsmässoafton kopplas ofta ihop med unga som dricker för mycket, men enligt statistik dricker de mindre än någonsin. Läget frågor ungdomarna vad de har för valborgsplaner.

I helgen är det valborg och efter pandemiåren med inställda firanden ser många framemot att gå ut i folkvimlet vid majbrasan igen. Valborg förknippas också ofta med ökad alkoholkonsumtion bland unga, men enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings årliga skolundersökning har alkoholkonsumtionen minskat kraftigt under 2000-talet. Mellan 2020 och 2021 sjönk antalet elever i årskurs nio som druckit alkohol från 40 procent till 36 procent.

Läget pratar med Juan Figueroa, barn-och ungdomspsykiater och överläkare på Maria Ungdom om valborg och alkoholkonsumtion bland unga. Han bekräftar att de senaste åren har alkoholkonsumtion hos ungdomar minskat. Det märker man av på Maria Ungdom genom att antalet unga som söker sig till dem på grund av alkoholintoxikation har ungefär halverats under valborg.

Det är som en vanlig helg, säger Juan Figueroa.

Samtidigt uttrycker han att det kanske ändras i år i och med de upphävda restriktionerna. Han tänker på de derbyn som pågått i Stockholm de senaste helgerna som dragit stora folkmassor.

– Vi får se hur det blir. Folk verkar mer sugna på att träffas, säger han.

Hur ska man då göra för att konsumera alkohol på ett ansvarsfullt sätt?

Om man ska konsumera alkohol bör man göra det ansvarsfullt. Juan Figueroa förklarar att först och främst att om man är under 18 år ska man inte dricka. Är man myndig är tipsen att dricka försiktigt, varannan vatten och i långsam takt. Är man under 18 år och dricker alkohol och sen inte mår bra säger han att det bästa att göra är att försöka få tag på någon vuxen som kan bedöma situationen.

– Är någon så berusad att den är okontaktbar, ring ambulansen eller kontakta någon som jobbar inom vården, säger han.

Emil Jonkov 18 år från Sollentuna.
Emil Jonkov 18 år från Sollentuna.

Emil Jonkov, 18 år från Sollentuna ska fira Valborg i Stockholm. Han hoppas på ett lyckat firande vid en majbrasa och att sedan åka till en bar i stan.

Det kommer antagligen drickas alkohol men Emil Jonkov berättar att han brukar hålla koll på vad han dricker då han är lättpåverkad. Han håller också koll på vilka som ingår i hans sällskap när han dricker alkohol.

– Jag brukar bara umgås med personer som jag är bekväm med och litar på. Så jag är oftast inte så oroad när jag går ut och firar, säger han.

Nahla Myllymäki 12 år och Lea Andrijevic 13 år.
Nahla Myllymäki 12 år och Lea Andrijevic 13 år.

Nahla Myllymäki, 12 år ska fira Valborg hos farmor eller mormor. Lea Andrijevic, 13 år är osäker på om hon kommer fira. Ingen utav dem kommer dricka alkohol under Valborgshelgen.

Nahla Myllymäki är lite orolig över att elden ska gå över styr då det har hänt henne en gång förut.

– Då fick brandkåren komma, berättar hon.

Men mest ser hon framemot att fira.

– Det gör jag, det är roligt! säger hon.

Johannes Nordqvist och Leo De Stefano 15 år.
Johannes Nordqvist och Leo De Stefano 15 år.

Johannes Nordqvist och Leo De Stefano, 15 år ska ha hemmafest på Valborg.

– Det blir stor fest, partaj! säger Leo De Stefano.

Om det kommer drickas någon alkohol säger de båda att sånt håller de inte på med, men att de ser framemot att fira. Speciellt efter att det inte varit så mycket under pandemin.

– I år blir det extra mycket, säger Leo De Stefano.

Killarna är inte oroliga över något inför Valborg, men hur de ska göra om en kompis dricker för mycket har de delade åsikter om.

 Då häller man vatten på dem, säger Leo De Stefano.

– Lägger dem sängliggandes, lägger Johannes Nordqvist till.

De kommer fram till att det får bli en kombination av båda deras tekniker på lördag, fast om en kompis är så berusad att de inte kan få kontakt med dem:

– Då blir det ambulans, säger Leo De Stefano.

Ämnen i artikeln
Mer om: Valborg 2022
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget