Vaccinering: därför är det viktigt och därför är många rädda

Vaccin är en av de medicinska uppfinningar som räddat flest människoliv.
Vaccin är en av de medicinska uppfinningar som räddat flest människoliv.

Vaccin skyddar oss mot farliga sjukdomar och är en av de medicinska uppfinningar som räddat flest människoliv genom historien. Ändå finns det fortfarande folk som väljer att inte vaccinera sig. Karin Loré, professor i vaccinationsimmunologi på Karolinska Institutet, reder ut varför det är så viktigt med vaccination och varför en del kan känna sig rädda.

Karin Loré är professor i vaccinationsimmunologi på Karolinska Institutet.
Karin Loré är professor i vaccinationsimmunologi på Karolinska Institutet.

Varför är det viktigt att vaccinera sig?

— Covid-19 är en jättefarlig infektion för många. Vi vill undvika att folk blir sjuka för att kunna skydda och spara liv. Har vi vaccinerat alla så finns det ingen värld för viruset att leva vidare i, säger Karin Loré.

Varför är många rädda för vaccination?

— Det är inget konstigt att folk blir rädda när det kommer rapporter om att en del har fått starka biverkningar och några till och med dött. Vissa mänskor har en historia av att reagera väldigt starkt på vaccin och då är det bra att avvakta och prata med en läkare, säger Karin Loré.

— All vaccinering stimulerar immunsystemet och det finns alltid en risk att det skapar reaktioner. Men dessa reaktioner kan uppstå även vid en vanlig infektion som covid-19 eller en vanlig influensa, inte bara av vaccinet. De allvarliga biverkningarna bara inträffat hos få, med tanke på de miljoner som vaccinerat sig, berättar hon.

Varför har en del fått blodproppar av virusvektorvaccinen?

— Det vet man inte än, men just nu görs jättemycket analyser för att ta reda på vad som har hänt. Man ska veta att människor får blodproppar av andra saker också. Så även i en kontrollgrupp som inte blivit vaccinerad hittar man folk som fått samma typ av blodproppar, berättar Karin Loré.

Även om man sett en ökning av blodproppar hos de som fått virusvektorvaccin är de extremt ovanliga om man tittar på hur många som vaccinerats. Enligt Läkemedelsverket är risk för blodpropp efter vaccinering mindre än 0,01 procent.

Vad händer om vi inte vaccinerar oss?

— Inga sjukdomar, förutom möjligtvis smittkoppor, är utrotade. De finns runtomkring oss och slutar många vaccinera sig så kommer de tillbaka. Vaccination är ett jättebra sätt att förhindra död då det är mycket farligare att få infektionen, säger Karin Loré.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget