Upploppen i påsk: detta har hänt

Den danske högerextremisten Rasmus Paludan åkte på ”koranbränningsturné” i Sverige under påskhelgen. Stenkastning, brinnande polisbilar och upplopp följde i hans spår. Totalt har 14 personer som var där och 26 poliser skadats.

Läget ger dig hela händelseförloppet.

Rasmus Paludan är partiledare för det danska högerextrema partiet Stram Kurs. Under påskhelgen hade han fått tillstånd att hålla demonstrationer på flera ställen i Sverige och under på dessa brände man Koranen. På sex platser ledde det till upplopp då motdemonstranter kastade sten och satte eld på polisbilar.

Tre personer från allmänheten skadades av varningsskott från polisen, vilket har lett till att en särskild utredning tillsatts. Sammanlagt har 40 personer skadats i upploppen, av dem är 26 personer poliser. Totalt har 20 polisfordon blivit skadade eller helt förstörda. Även vanliga människors bilar har satts i brand. I Malmö blev en stadsbuss totalförstörd.

Minst ett 40-tal personer har gripits eller anhållits och flera av dem är minderåriga. Det rapporterar TT.

Torsdagen

Rasmus Paludans första stopp var på Råslätt i Jönköping. Även om flera motdemonstranter var på plats var stämningen lugn.

Vid ett tillfälle var Paludan tvungen att pausa sitt tal. Orsaken var att han blev överröstad av Råslättskyrkan som ringde i sina klockor. Något som ledde till skratt bland de samlade åhörarna. Det var prästen Fredrik Hollertz som låg bakom tilltaget och därför är han nu misstänkt för störande av allmän sammankomst.

Motdemonstranter överröstade Rasmus Paludan och några satte sig och bad, som en protest mot Paludan. Strax efter det lämnades den danske högerextremisten ensam. Det rapporterar Aftonbladet.

Kravaller i Linköping och Norrköping

Redan innan Paludans planerade demonstrationer i stadsdelarna Skäggetorp i Linköping och Navestad i Norrköping utbröt kravaller. Ett tiotal polisbilar sattes i brand. Stenar och brandbomber kastades. På sociala medier kunde man se hur motdemonstranter stod på taket på polisbilar och även stal polisvästar som de satte på sig. Fem personer, varav tre poliser, skadades och fick föras till sjukhus. Rasmus Paludans demonstrationer kunde därför inte genomföras på någon av platserna.

På grund av oroligheterna kallade polisen på förstärkning från andra delar av landet. Polisen valde till slut att dra sig tillbaka från områdena där det var upplopp, ett beslut som har fått kritik från bland annat Moderaterna. Det rapporterar TT.

Malena Grann, som är chef för Polisregion Öst, försvarar polisens agerande med att det var ett taktiskt förhållningssätt: ”Ibland är det klokare med ett defensivt förhållningssätt i syfte att inte eskalera våldet med risk för större skador för allmänheten eller polisen”, skriver hon på polisens hemsida.

Under lördagen var det upplopp i Norrköpingsstadsdelen Navestad i samband med högerextremisten Rasmus Paludan planerat att bränna koranen där.
Brända bilar efter upploppen i Norrköping på påskdagen.

Fredagen

Under fredagsförmiddagen var Rasmus Paludan i Stockholmsförorten Rinkeby. Nyhetsbyrån Järva beskriver att människor var ledsna och att flera grät när koranen brann. Samtidigt var det under förmiddagen lugnt eftersom att många försökte mana till lugn och hindra folk från att tappa behärskningen och starta upplopp. Några skanderade: ”Inga rasister på våra gator”.

Högerextremisten försvann sedan från Rinkeby samtidigt som många var på fredagsbönen. Efter det kom han tillbaka och då eskalerade stämningen. Enligt TT ska upp emot 300 personer ha varit på plats. Vissa var arga och kastade stenar mot polisen som gav tillbaka med tårgas. På grund av tumultet fick Paludans demonstration avbrytas en timme i förtid. Polisen skriver på sin hemsida att de tycker att deras mål uppfylldes, eftersom att både Rasmus Paludan och motdemonstranterna fick möjlighet att utnyttja sin yttrandefrihet. Polisen berömde också de boendes civilkurage.

Anders Rissel, som är biträdande chef för polisområde Stockholm nord skriver i ett uttalande på polisens hemsida att Rinkbeybornas insatser hjälpt polisen.

”Vi har sett många goda exempel på civilkurage hos de boende i området. De har bland annat ingripit och pratat personer till rätta. Deras insatser och andra initiativ som tagits i området, har varit till stor hjälp för den här polisinsatsen”, säger Anders Rissel.

Åtta personer greps i Rinkbey, för bland annat våldsamt upplopp, försök till misshandel och brott mot knivlagen. Det skriver polisen på sin hemsida.

Rinkebybor försöker lugna ned situationen under Rasmus Paludans kornabränning.

Senare under fredagskvällen åkte Paludan vidare till Örebro. Han skulle egentligen hållit sin demonstration i stadsdelen Vivalla, men den flyttades till centrala Örebro av säkerhetsskäl.

Innan högerextremisten ens hade börjat startade kravaller i den centralt belägna Sveaparken, som är omgiven av bostadshus.

Stenar och bangers kastades mot polisen och människor försökte ta sig igenom avspärrningarna. Under kvällen sattes fyra polisbilar i brand. Maskerade personer kapade en polisbil och körde iväg en liten bit med den innan den började brinna. Totalt skadades 13 personer. Alla de skadade var poliser, förutom en person som var på platsen och fick en sten i huvudet, rapporterar TT.

Ännu har ingen gripits, men Örebropolisen hoppas kunna lagföra flera personer framöver. Det säger polisens presstalesperson i en intervju med P4 Örebro. Mats Öhman menar att man i Örebro såg det värsta våldet som direkt riktades mot polisen, jämfört med de andra platserna där det var upplopp. Han beskriver våldet som ett mordförsök mot poliser och berättar att kollegor oroat sig för sina liv.

– Om man skulle komma från de andra, eller om man skulle ramla omkull, så är det flera kollegor som sagt att de tror inte att de skulle ha överlevt. De tror att de skulle ha blivit stenade till döds, säger polisens presstalesperson Mats Öhman till P4 Örebro.

Motdemonstranter mot Rasmus Paludas koranbränning satte eld på fyra polisbilar i Örebro.

Lördagen

Under lördagen var en koranbränning planerad i Landskrona. Precis som i Örebro valde polisen att flytta demonstrationen, för att undvika upplopp. Högerextremisten fick hållas vid en rastplats vid Öresundsbron. Trots flytten blev det upplopp både i Landskrona och Malmö där människor kastade sten mot polisen. En av Skånetrafikens bussar sattes i brand. Det rapporterar TT.

Enligt SVT Skåne ska Rasmus Paludan ha träffats av en sten på benet. En dansk fotograf ska ha knuffats omkull och sparkats i bröstet av motdemonstranter. En kvinna som var där fick en sten i huvudet. Ingen polis skadades.

Polis och motdemonstranter i Landskrona under lördagseftermiddagen, då Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, fått tillstånd för en sammankomst.

Söndagen

Under söndagen var det återigen upplopp i Navestad och Skäggetorp.

Polisen i Östergötland uppskattar att ca 200 personer deltog i upploppen i Norrköping och 250 i Linköping.

Det var i Norrköping som tre poliser avlossade varningsskott som träffade tre personer. De fördes till sjukhus, men skadorna var inte livshotande. De tre skjutna personerna blev senare gripna och anhållna, misstänkta för våldsamt upplopp. Totalt 26 personer i Östergötland har anhållits misstänkta för våldsamt upplopp. Enligt polisen är många av dem unga personer som bor i områdena.

Även i Rosengård i Malmö blev det upplopp igen under söndagen. Bilar sattes i brand, stenar kastades och delar av en skola förstördes. Tre personer greps och åtta personer omhändertogs. Det rapporterar TT.

Ämnen i artikeln
Mer om: Upploppen under påskhelgen

Koranbrännaren får tillstånd

Nyheter Rasmus Paludan har fått tillstånd av polisen för ytterligare manifestationer på flera ställen i landet.

Efter upploppen - 130 personer identifierade

Nyheter Polisen gick idag ut med nya siffror om hur många som är ident...

2 min

Den ovälkomne koranbrännaren Rasmus Paludan

Play De våldsamma upploppen under påskhelgen 2022 startade med en man som brände en koran. Vad vill han?

Fyra häktade efter påskupploppen

Nyheter Fyra personer har häktats i Östergötland efter oroligheterna under påskhelgen. Alla de häktade är i 20-årså...

200 barn i Rosengård utan klassrum efter upploppen

Nyheter Skola brann under upploppen, nu står 200 barn utan klassrum.

Demonstration utanför svenska ambassaden i Teheran

Nyheter Sverige har fått hård kritik från flera länder efter Koranbränningarna under påskhelgen.

Upploppen under påskhelgen: detta har hänt

Nyheter Läget sammanfattar påskens upplopp runtom i Sverige.

Mer från: Nyheter
3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Världsmiljödagen - en kampanj för en grönare framtid

Nyheter Söndagen den 5 juni är det Världsmiljödagen. Temat för året gå...

Sommarjobb: framtidsdrömmar och extrapengar

Nu står sommaren runt hörnet och för många ungdomar väntar någ...

Försvunnet sommartorg äntligen på plats

Nyheter Efter visst strul så är Kista Sommartorg för det mesta på plats.

”Alla bör ha läxhjälp för barn och ungdomar”

Nu anas ljuset i tunneln, skolterminen börjar lida mot sitt sl...

Så får du stressen att sluta

Nyheter Men vad är egentligen stress?

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...