Demonstration utanför svenska ambassaden i Teheran

Flera länder har fördömt att Sverige tillåtit uppeldande av Koranen under den högerextrema politikern Rasmus Paludans manifestationer under påskhelgen. I Irans huvudstad Teheran har människor börjat protestera.

En flygbild på Teheran, Irans huvudstad.
En flygbild på Teheran, Irans huvudstad.

Utöver att Rasmus Paludans högerextrema manifestationer lett till upplopp i Sverige så har även andra länder reagerat starkt, särskilt på att man har bränt koranen. TT rapporterar att ett dussintal studenter har samlats utanför den svenska ambassaden i Irans huvudstad Teheran för att demonstrera. Där ska de bland annat ha ropat “De som förolämpar Koranen måste fördömas”.

Även Bahrain, Irak, Jordanien, Kuwait och Oman har fördömt koranbräningarna. Iraks utrikesdepartement ska enligt nyhetsbyrån AP ha varnat svenska ambassadörer att koranbränning kan få allvarliga konsekvenser för Sveriges relation till muslimska länder.

Al-Azhar, ett universitet i Kairo som ofta beskrivs som det främsta lärosätet i den sunnimuslimska världen, har också kritiserat Sverige. De uppmanar även till att en internationell lagstiftning som “förhindrar missbruk av religionens helighet” bör upprättas.

Mer om: Upploppen under påskhelgen
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget