Efter upploppen - 130 personer identifierade

Polisen gick idag ut med nya siffror om hur många som är identifierade efter upploppen under påskhelgen - 10 av 130 är frihetsberövade.

Kravallpolis på plats då motdemonstranter kastar sten i Stockholmsförorten Rinkeby.
Kravallpolis på plats då motdemonstranter kastar sten i Stockholmsförorten Rinkeby.

Under påskhelgen skedde flera upplopp i olika delar av Sverige i samband med en planerad koranbränning. Det var Rasmus Paludan, en dansk högerextremist, som hade fått tillstånd till manifestationerna. Detta ledde till att människor attackerade polisen med bland annat stenar.

Polisen kom idag ut med ett pressmeddelande där de uppger att de har identifierat över 130 människor från upploppen. 77 av dem är misstänka för brott och 10 är frihetsberövade.

Det är första gången vi använde den funktionen för att få in bildtips från allmänheten

Polisen meddelar att utredningsarbetet har varit intensivt och en tipsfunktion öppnades på polisens hemsida där allmänheten kunde ladda upp bilder och filmer på misstänkta. Det skickades in över 2000 olika bilder och videos - något som bidrog till identifieringen.

Polisen skriver i en kommentar till Läget:

”Det är första gången vi använde den funktionen för att få in bildtips från allmänheten”.

Brotten som utreds är försök till dråp, grovt våldsamt upplopp och grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

̶  Vi har ett gott utredningsläge och arbetet kommer att fortgå. Vår uppskattning är att det är ytterligare cirka 200-300 personer som vi, med stor sannolikhet kommer kunna identifiera och lagföra, säger nationell kommenderingschef Jonas Hysing i pressmeddelandet.

Ämnen i artikeln
Mer om: Upploppen under påskhelgen
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget