Tråkigt nattliv får unga att arrangera egna rejv

Sommaren nalkas och årets rejvsäsong drar igång. Men får man verkligen arrangera rejvfester? Läget har pratat med arrangörer om hur det är att fixa rejv.

Rejvkulturen förknippas ofta med högljudd musik och droger.
Rejvkulturen förknippas ofta med högljudd musik och droger.

Kryptosparande, koreansk kultur och rejv. Det är några av de stora trenderna bland unga svenskar 2022, enligt Ungdomsbarometern.

Julia Holm, 24 år, och Isak Löb, 25, är med i föreningen Oskadd som arrangerar rejvfester i Stockholm. De är även aktuella med en mini-dokumentär som släpps på SVT i juni.

– Vi upplever att nattlivet generellt är ganska tråkigt. Arrangörer gör ingen effort för att det ska kännas roligt för besökarna. De bokar en dj och that’s it, säger Julia Holm.

– Vi ville inkorporera mer kultur i nattlivet, säger Isak Löb.

– Man ska få komma och upptäcka en hel värld. Band som spelar, dj:s, konstutställningar, graffiti och tatuerare. Målet är att andra arrangörer också ska vilja skapa en sån upplevelse och att det ska bli standarden, säger Julia Holm.

Tanken med rejven är att alla ska få känna sig välkomna, något som Julia Holm menar inte är en självklarhet i nattlivet.

– De flesta Stureplansklubbar har en policy om att du inte kommer in om du har en Adidas-tracksuit. Folk från orten är inte välkomna på nattklubbar. Queerpersoner är inte representerade och känner sig inte trygga på grund av diskriminering, säger Julia Holm.

Rejvkulturen förknippas ofta med högljudd musik och droger, vilket föreningen Oskadd tror är en anledning bakom rejvfesternas stigande popularitet.

– Jag tror att rejv är populärt för att det är en frizon, säger Isak Löb.

Under sommaren hålls många rejv i skogar.
Under sommaren hålls många rejv i skogar.

Men alla är inte lika positivt inställda till rejv. Skogarna i Nackareservatet är vanliga tillhåll för olagliga rejvfester och under somrarna kan techno-musik höras dunka ända in på småtimmarna, något som stör nackaborna.

– Vi får in människor som är förtvivlade över att de inte kan sova om nätterna, säger Jan Landström, säkerhetssamordnare på Nacka kommun.

Eftersom festerna är olagliga faller ansvaret att förhindra dem på polis och rättsväsendet, men Nacka kommun försöker hjälpa till genom att försvåra för arrangörerna.

– De kör ofta in med mycket grejer. Om man sätter en bom på den grusvägen som de tar sig in på försvårar det för dem att genomföra rejvfester, säger Jan Landström.

Olagliga rejvfester bryter mot ordningslagen, men det går att anordna lagliga fester utomhus. Då krävs ett tillstånd från polisen, något som många arrangörer inte söker.

– Vid allmänna sammankomster kommer till och med polisen vara där och se till att ingen annan stör dem. Men arrangörerna kommer inte till polisen med en ansökan och säger att de ska ha rejvparty för de vet att det kommer finnas narkotika på plats, säger Kristoffer Samsing från Stockholmspolisen.

Men när det gäller föreningar, såsom Oskadd, ser lagstiftningen lite annorlunda ut.

Var går gränsen mellan fest för slutet sällskap och olagligt rejv?
Var går gränsen mellan fest för slutet sällskap och olagligt rejv?

– Det är inte olagligt att göra en fest för ett slutet sällskap av medlemmar och sälja alkohol till dem, det som är olagligt är att samla en massa random folk på en allmän plats, säger Julia Holm.

– Var går gränsen mellan att man bara är ett gäng som samlas ute i skogen och att det är ett för uppstyrt event för att det ska vara olagligt? Man skulle behöva lösa det genom att det finns lagliga platser som det går att anmäla att man ska vara på, säger Isak Löb.

Både Julia och Isak tycker att Tyskland hanterat situationen på ett bra sätt. Där kan rejvarrangörer hyra in sig på övergivna platser en bit bort från civilisationen, till exempel nedlagda flygplatser, så att musiken inte stör människor. Men frågan om man borde underlätta för rejvarrangörer har två läger.

– Att arrangera fester där man vet att det kommer brukas väldigt mycket narkotika är inte bra. Sen finns det väldigt seriösa arrangörer som inte vill ha drogkulturen, men som gillar rejvstilen. Då kanske man ska vara tydligare med det i sin inbjudan, säger Kristoffer Samsing från Stockholmspolisen.

Ämnen i artikeln
Mer om: Rejvtrenden
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget