Toalettbesöken kan hjälpa till att bygga månbasen

USA, Kina och många andra länder jobbar för fullt med att fortsätta sin resa ut i rymden. En rymdstation på månen skulle göra det ännu lättare att nå nya planeter. Denna rymdstation skulle kunna byggas bland annat av astronauternas urin, rapporterar Rymdstyrelsen.

Framtidens rymdstationer kan se ut såhär.
Framtidens rymdstationer kan se ut såhär.

Det har gått mer än femtio år sedan människan först satte sin fot på månen, men än har ingen lyckats bygga något där. En av anledningarna, enligt den amerikanska rymdorganisationen NASA, är för att det inte har funnits tillräckligt stort politiskt intresse.

Det skulle dessutom bli ett väldigt dyrt projekt. Att skicka stora mängder byggmaterial ut i rymden skulle kosta mycket. För att göra projektet billigare letar man nu efter lösningar som drar ner på transportkostnaderna. En sådan skulle kunna vara att utvinna byggnadsmaterial från astronauters urin.

– De två stora komponenterna i urin är vatten och något som kallas urea. Urea är ett ämne som kan göra vissa våta material mer trögflytande. Båda dessa ämnen skulle kunna användas för att tillverka betongen månbasen byggs med, säger Ramon Pamies, professor på Cartagenas tekniska universitet.

På Ostfold Universitet i Norge har man experimenterat med urea och kommit fram till att det hjälper till att göra exempelvis betong stabilt och tåligt för tyngd.

– Vi har fortfarande inte tagit reda på hur man skulle få ut just urea från urinet, då vi inte kommit fram till om det är nödvändigt eller ej. Det kan fortfarande finnas andra ämnen vi kan använda i betongen, säger Anna-Lena Kjoniksen, forskare på Ostfold Universitet.

TT

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget