Per Öhagen och Razmus Nyström tar drag till Sveriges nationalscen.
Som dragqueens ska de visa barnen runt på teatern.
Duon vill skapa magi i deras första möte med Dramaten men det finns dom som ifrågasätter projektet.
– Om jag hade fått möta drag på en säker plats hade det nog räddat mig på så många sätt, säger skådespelaren Razmus.
Tjorven & Lillan ska visa Dramaten för barnen.
Foto: Micke Sandström/Dramaten
Guideturerna på Sveriges nationalscen Dramaten brukar få minst fokus i teaterns repertoar. Men skådespelarna Per Öhagen och Razmus Nyströms guidningar som sina drag-alter egon ”Tjorven och Lillan” har fått stor uppmärksamhet.
Duon, som är bästa vänner privat, började göra drag ihop under pandemin.
–Vi började göra klipp så fort teatern stängde 2020. I början var det inte drag utan mer karaktärer. Skådespelerskor som inte fick spela teater på grund av restriktionerna, berättar Razmus.
Formen och namnen lektes fram
–Razmus hade köpt två billiga peruker. De första klippen var på oss när vi försöker lära det tekniska. Vi blev HBTQUL – er röst i karantänen. Sen blev det mer kläder, större hår, bättre smink, säger Per.
I början hade karaktärerna inga namn. De kom senare när Razmus och Per lärde känna sina karaktärer bättre.
– Jag tror jag döpte dig till Lillan. Själv har jag alltid känt en samhörighet med Tjorven i Saltkråkan. Jag var stor som barn. Lite som hon, berättar Per.
– Namnen blir också en drift med hur glammigt drag brukar framställas. Mer filttofflor än klackskor, säger Razmus.
Lillan och Tjorven visar upp Dramaten
Den 6 maj har HBTQUL-duons rundvandring av Dramaten premiär. Lillan och Tjorven visar upp nationalscenen för barn mellan 5 och 7 år. Duon menar att det är en speciell ålder då man börjar ifrågasätta tomten och förstår att folk kan dö. Barnens frågvisa natur är något som Per och Razmus ser framemot.
- Jag gissar att det kommer komma frågor om varför vi gör det här, klär ut oss. De samtalen ska bli spännande att ha när barnen möter två män i fantastiska klänningar på en vacker teater, säger Per.
- Av det jag sett av barn som möter drag så finns det en direkthet som inte finns hos vuxna. Barn ser det som är utan att värdera. Värderingen görs av de vuxna, säger Razmus.
”Jag var boss över lekisutklädningslåda”
Under 1980-talet gjorde Christer Lindarw och Lasse Flinckman dragen folkkär genom den publiklockande dragshow-gruppen After Dark. Det blev Pers första introduktion till dragen.
– Mamma sa helt plötsligt ”du vet väl att de där tjejerna som dansar är killar egentligen”. Efter det satt jag som förstenad vid soffbordet och ville aldrig att det skulle ta slut, säger han.
Per Öhagen och Razmus Nyström är skådespelare på Dramaten.
Foto: Caroline Lindroth
Per fortsätter att berätta om barndomen och hur han lekte med olika uttryck.
– Jag var boss över lekis utklädningslåda. Det var jag och min kompis Marie. Det fanns ett par svarta sammetspumps som vi båda ville ha, det var tredje världskriget varje dag, säger han.
Razmus upplevde som barn att det viskades om honom och kände skam över att vilja klä sig i feminina kläder.
- Det var aldrig okej att vilja ha den där prinsessklänningen som min kusin hade fått uppsydd- som var det vackraste jag sett, säger Razmus.
Inte tagit del av hatstormen
När Dramatens pressmeddelande om guidningen släpptes fick det genast mycket uppmärksamhet. På sociala medier tog det fart.
– Vi har inte tagit del av någon hatstorm, men man har ju hört att det har delats kräk-emojis av vissa högt stående Sverigedemokrater, säger Razmus.
Sverigedemokraten Björn Söders tweet om Tjorven & Lillan.
Foto: Björn Söder/Twitter
”Som att säga att musik är farligt”
Tweeten Razmus pratar om är från Sverigedemokraten Björn Söder. Guidningen har lett till att debatten om drag har blossat upp igen. Men att drag skulle vara farligt för barn tycker duon är orimligt.
– Jag tycker det är absurt. Att säga att drag är farligt för barn är som att säga att teater är farligt, eller att musik skulle vara farligt, säger Per.
Razmus tycker att det utförliga arbetet bakom en produktion riktad till barn glöms bort i debatten.
– Vi har ju ett manus. Vad en konstnär presenterar för sin publik är självklart anpassat efter målgruppen, menar han.
Homofobi i ny kostym
Både Razmus och Per tror att debatten är homofobi förklädd i drag-kostym
– Den parallell jag kan dra är den med mobbarna på högstadiet. Arga unga män, säger Per.
– Homofobin finns överallt. Men att frågan får ta plats i det offentliga samtalet, i drag-form, tycker vi är oerhört märkligt, säger Razmus.
Fått stöd av teatern
I stormen känner både Razmus och Per att man fått stöd av folket runt omkring dem.
– Det som varit fantastiskt i kråksången är hur teatern har slutit upp kring denna lilla vandring. Hur verkstäder och tekniker och alla som jobbar här har stöttat oss, berättar Per.
En vecka från premiären känner duon sig motiverade och stärkta.
– Det vi vill göra är att visa det här fantastiska huset för barnen, men i vackra klänningar, säger Razmus.
– Det är ju barnens hus. Deras föräldrars skattepengar har betalat för det, svarar Per.