LUF: SD:s attack mot drag är en attack mot HBTQI-rörelsen

Drag har funnits med i det svenska kulturlivet sedan gruppen After Dark gjorde konstformen folklig på 70-talet.

Men sedan debatten om drag tagit fart i USA har Sverigedemokraterna höjt tonläget mot svenska drag-artister.

Kan en konstform i sig vara farlig för barn?

– Det är tydligt för mig att det är en attack mot hela HBTQI-rörelsen, säger Gabriella Toftered från Liberala ungdomsförbundet.

Gabriella Toftered från LUF tycker att SD attackerar hela hbtqi-rörelsen.
Gabriella Toftered från LUF tycker att SD attackerar hela hbtqi-rörelsen.

Initiativet Drag story hour startade i San Fransisco 2015. Projektet där drag queens, eller drugor på svenska, läser sagor för barn på bibliotek har sedan vuxit och spridit sig till bland annat Tokyo och till Sverige.

Amerikanska högerpolitiker har försökt stoppa läsningarna, och allt eftersom frågan vuxit i USA har den även snappats upp av den svenska högern.

– Det följer ett mönster över hur Sverigedemokraterna beter sig på kommun-nivå. I Göteborg försökte dom stoppa stödet till West Pride. Man har försökt förhindra att kommunen hissar pride-flaggan, och man stoppade luciafirandet i Gävleborg på grund av att det inte skulle ha varit ”traditionellt”, säger Gabriella Toftered, feministisk och kulturpolitisk talesperson på Liberala ungdomsförbundet.

”Hade de haft normala namn, som Babsan...”

I Trelleborg stoppade SD en högläsning med gruppen ”Drag story hour” men blev sedan nedröstade av de andra partierna och showen fick fortsätta.

– Hade de haft normala namn, som Babsan, hade det väl gått an, säger Magnus Isgren från Sverigedemokraterna i Trelleborg till Läget.

Just namnen på de drugor som lett sagostunderna är något som fått stor uppmärksamhet, trots att de inte kallar sig samma saker när de läser för barn.

Jonathan Sager (SD) tycker drag är ”extremt fjantigt”.
Jonathan Sager (SD) tycker drag är ”extremt fjantigt”.

”Drag är extremt fjantigt”

I Kalmar försökte representanter från SD också stoppa initiativet. Där gick Sverigedemokraten Jonathan Sager så långt som att kalla det ”perverst” och ”farligt” att dragartisterna skulle läsa för barn. I en intervju med SVT har han jämfört drag riktat till barn med nazism.

– Personligen tycker jag att drag bara är extremt fjantigt. Men om man utsätter barn för sånt stötande material är det direkt farligt, säger Jonathan Sager till Läget.

”Det Jimmie Åkesson sa är lögn”

Gabriella Toftered från Liberala Ungdomsförbundet tycker det är helt fel att en konstform skulle kunna vara farlig i sig och menar att SD:s representanter ljuger om innehållet i sagostunderna.

– Konst kan vara provocerande, men att en konstform i sig skulle vara farlig för barn tror jag verkligen inte. Man överdriver innehållet i sagostunderna. Det Jimmie Åkesson sa i Ekots lördagsintervju är dessutom lögn, säger Gabriella Toftered.

Jimmie Åkesson intervjuades om frågan i Ekot

Den intervju Gabriella Toftered syftar till är Ekots lördagsintervju med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

I intervjun upprepar Åkesson frasen ”skamlös vinhora” 8 gånger, som argument till varför namnen gör sagostunderna olämpliga. En av drugorna i Drag story hour kallar sig Miss Shameless men har inte använt sig av tillägget Jimmie Åkesson anspelar på sedan sagostunderna startade.

Gabriella Tofterud tycker att Jimmie Åkessons utspel är över gränsen.

– Det är djupt empatilöst och oroande att man felaktigt målar upp en grupp som farliga för barn. Politiska representanter måste ta ansvar. Artisterna får hat och hot riktade mot sig, säger hon.

Björn Söder har attackerat dragduon ”Tjorven och Lillan” på twitter
Björn Söder har attackerat dragduon ”Tjorven och Lillan” på twitter

En attack på hela HBTQI-rörelsen

Sedan det släpptes att Dramaten skulle ha guideturer av teatern för barn med drugorna ”Tjorven & Lillan” har frågan tagits upp av flera ledande Sverigedemokrater. Riksdagsledamoten Björn Söder har på twitter attackerat drag, kallat föräldrar som tar med sina barn på guidningen olämpliga och uppmanat till bojkott av nationalscenen. Trots att namnen på artisterna inte är opassande.

Gabriella Tofterud tror inte att det egentligen handlar om namnen utan tror att det är en undanflykt för att angripa HBTQI-rörelsen

– Det passar inte in i SD:s smala normativa mall, det är en ideologisk fråga. Det är tydligt för mig att det är en attack på hela HBTQI-rörelsen, säger hon.

Vad säger drugorna?

”Tjorven och lillan”, drag-duon bakom Dramatens guideturer förstår inte rädslan för drag.

– Jag tycker det är absurt. Att säga att drag är farligt för barn är som att säga att teater är farligt, eller att musik skulle vara farligt, säger dom.

Läs Lägets intervju med duon här!

Ämnen i artikeln
Mer om: Drag på dramaten
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget