Tekniklägret som går mot strömmen

Under en sommarlovsvecka har åtta ungdomar i Falkenberg programmerat, svetsat och ritat i CAD – men det handlar inte om något grabbigt sommarjobb. Det här är tekniklägret där alla deltagare är tonårstjejer.

Lägerdeltagarna med två av sina ledare.
Lägerdeltagarna med två av sina ledare.

I det klassrum Komteks teknikläger för tjejer i årskurs 7 och 8 håller till i är det full aktivitet vid salens datorer. Jämte skärmarna står lådor med legobitar och elektriska delar.

Den här eftermiddagen ska deltagarna programmera en legorobot så att den rullar så fort som möjligt. Vem som har lyckats bäst ska avgöras i ett rafflande race i korridoren utanför om en stund.

– Sluta fuska!

En av deltagarna sneglar över axeln på ett konkurrerande par tjejer för att se hur de har programmerat sin maskin. Smygtittaren blir högljutt bortjagad av sin rival, som absolut inte vill avslöja hur hennes lag har byggt och kodat sin robot.

Sandra och Marielle, 13, finslipar på detaljerna i programmeringen.
Sandra och Marielle, 13, finslipar på detaljerna i programmeringen.
Bättre än jag förväntade mig

Två av deltagarna är Sandra och Marielle. De testar ivrigt sin maskin efter varje ny inställning de ändrar.

 – Veckan har varit bättre än jag förväntade mig, säger Sandra.

Hon tyckte särskilt om elektronikdagen på lägret, där deltagarna fick löda ihop en elektronisk tärning. Hon funderar på att söka elteknikprogrammet när hon om ett par år ska söka till gymnasiet.

Marielle är mer tveksam kring framtiden.

– Jag vet inte, teknik är inte riktigt min grej, säger hon.

Skulle Marielle ändra sig väntar en bransch som skriker efter arbetskraft. Systemanalytiker, IT-arkitekter och utvecklare finns alla bland de tio yrken som erbjuder störst jobbchanser de närmsta åren enligt Arbetsförmedlingens prognos.

Komteks klassrum för dagen.
Komteks klassrum för dagen.

Upptäckter och nya kompisar på lägret

Under veckan har deltagarna fått prova flera olika tekniska områden. Förutom att programmera har de jobbat med elektronik, svetsning, CAD-ritning och att 3D-printa. Lägret är gratis och det är de som anmäler sig först som får fylla platserna på lägret.

– Det är viktigt att ställa styrka och fart på 100%, säger Hilda, 13 år, och justerar sin legorobot.

Hon tycker det är bra att det bara är tjejer på lägret. Dessutom har Hilda upptäckt att hon inte är ensam om att gilla att programmera.

– Det är inte så många av mina kompisar som är intresserade av teknik. Det är kul att träffa andra tjejer som är det, säger hon.

En av robotarna som lägerdeltagarna programmerar.
En av robotarna som lägerdeltagarna programmerar.

Klart färre tjejer på teknikprogrammet

Novali, 13, har redan koll på programmering – hon har gjort det på en hemsida hon hittat. Hon tycker också att det är bra att det bara är tjejer den här veckan, och menar att den redan livliga stämningen hade trissats upp ytterligare av killar.

– Hade det varit killar med hade det varit ännu vildare, säger Novali.

Den enda killen på det här lägret är ledaren Per Rosenlund. Han är tekniklärare på gymnasiet i Falkenberg. Han menar att tjejerna behövs – och Skolverkets statistik ger honom rätt.

Av de drygt 30 000 elever som började teknikprogrammet på Sveriges gymnasier förra året var 20 procent tjejer. Det innebär att det började i snitt fyra tjejer i en klass på 20 elever. Här i Falkenberg ska 29 elever börja teknikprogrammet i höst. Av de 29 är sju tjejer.

Komteks verksamhetsledare Maria Lejon.
Komteks verksamhetsledare Maria Lejon.
Handlar om att bryta normer

– Det här lägret handlar om att bryta normer, säger Maria Lejon som är verksamhetsledare för Komtek i Falkenberg. Även om de flesta aktiviteterna hon ansvarar för är till för både tjejer och killar, vill hon jämna ut obalansen mellan killar och tjejer.

– Jämställdhet är en hörnsten i Komtek. Just nu är det inte jämställt i varken gymnaiseskolan eller på arbetsmarknaden, men det är det vi jobbar för, säger Maria Lejon.

Maria Lejon vill att Komtek ska inspirera unga, och kanske framför allt tjejer, att anta utmaningar. I stället för att ta ett par steg tillbaka när någon pryl inte fungerar eller fastnar, vill hon att deltagarna ska bli nyfikna och vilja lösa problem.

– Komtek vill öppna dörrarna till ett teknikintresse för ungdomar – och hålla redan öppnade dörrar öppna, menar Maria Lejon.

Isa Sundén är en av ledarna på tekniklägret i Falkenberg.
Isa Sundén är en av ledarna på tekniklägret i Falkenberg.
Visste inga andra tjejer som var teknikintresserade

Isa Sundén, 19, är en av ledarna på lägret. Hon har jobbat extra på Komtek i Falkenberg sedan hon gick gymnasiet. Idag läser hon teknisk fysik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

– När jag var yngre visste jag inga andra tjejer som var teknikintresserade. Hade jag vetat om att det fanns något sånt här läger hade jag absolut velat vara med på det, säger hon.

Ledaren Per Rosenlund skruvar upp rösten och säger att det är dags att slutföra de sista ändringarna innan racet ska börja. Under ett förväntansfullt fnissande ger tjejerna sig ut i korridoren och radar upp sina robotar längs den osynliga startlinjen.

Hur det gick? Ja, resultatet är inte officiellt, men kolla på videon här nedanför och döm själva!

Här programmerar Sandra, Marielle och de andra deltagarna sina robotar på tekniklägret.
Här programmerar Sandra, Marielle och de andra deltagarna sina robotar på tekniklägret.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget