I Mars atmosfär finns syre naturligt men bara drygt 0,1 procent, däremot finns det 96 procent koldioxid. För att kunna omvandla koldioxid till syre har man använt ett instrument som kallas Moxie. Moxie är ungefär lika stor som ett bilbatteri och väger 17 kilo på jorden. Moxie kan producera tio gram syrgasmolekyler i timmen genom att med hjälp av elektricitet dela koldioxidmolekyler, som består av en kolatom och två syreatomer. Nasa jämför tekniken med hur ett träd omvandlar koldioxid till syre.
Tio gram syre i timmen är dock för lite för att kunna göra någon större nytta, men tanken är att bevisa att principen fungerar. Nasa bedömer att en hundra gånger så stor Moxie behövs för att fylla en funktion i framtida expeditioner.
Syret som bildas behövs för att astronauter ska kunna överleva men också till raketbränsle. För att kunna ta sig hem från en färd till Mars behöver man kunna producera bränsle på plats då den mängd som behövs inte kan fraktas från jorden.
— Syre är inte bara något vi andas. Raketers drivmedel är beroende av syre, och framtida utforskare kommer att vara beroende av att kunna producera det på Mars för att kunna klara resan hem, säger Jim Reuter vid USA:s rymdstyrelse i ett pressmeddelande.