Svettig rygg drar till sig mygg

Gulafeber-myggan
Gulafeber-myggan

Det är en härlig sommarkväll. Du cyklar hemåt. Trots att klockan slagit nio är det fortfarande varmt. Svetten börjar rinna när du trampar upp för den sista backen. Då känner du det där sticket. Inom loppet av en hundradels sekund är du omringad av myggor och de kliande myggbetten är ett faktum. Känner du igen dig? Det är inte så konstigt. Nu har forskare slagit fast att myggor dras till svettiga personer.

– När myggorna känner doften av en svettig kropp så vet de att de har hittat en människa, säger Marcus Stensmyr, universitetslektor vid Biologiska institutionen på Lunds universitet, till TT.

Marcus Stensmyr är en av de som studerat gulafeber-myggan. Dessa myggor kan bära bland annat denguefeber och zikavirus och de biter bara människor.

– Förmodligen hjälper doften av svett myggan att svara på frågan "okej, är det här en björn, en människa eller något annat däggdjur?", säger Marcus Stensmyr till TT.

Tvådelat luktsinne

Myggornas luktsinne kan delas in i två delar. Forskarna har genom att slå ut den ena delen, den som upptäcker fettsyror, sett att myggorna får svårare att hitta människor.

– När deras förmåga att hitta mänsklig svettlukt försvann så försvann också deras förmåga att hitta människor, säger Stensmyr till TT.

Bättre myggmedel

Nu är målet att försöka hitta ämnen som kan blockera de specifika doftreceptorerna hos myggorna som gör att de känner doften av svett. Då skulle man kunna ta fram ett effektivare myggmedel.

I väntan på det nya myggmedlet är tipsen:

– Använd myggmedel, stanna kvar inomhus och i den mån det är möjligt ha täckande kläder, säger Marcus Stensmyr till TT.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget