Svenskt projekt räddar kenyanska barn ur depression

Kenyanska skolbarn i väntan på en gemensam tapping-stund.

Strax innan pandemins utbrott startade den svenska socionomen Barbro Bronsberg upp ett så kallat tappingprojekt på en skola i Kenya, som har spridit sig som en löpeld. Läget har pratat med henne för att komma underfund med hur barn i Kenya har det, samt vad det så kallade tappingprojektet innebär.

Om man är född och uppvuxen i ett land som Sverige, kan insynen i hur barn och unga i fattiga områden har det, kännas otillgänglig och främmande. Barbro Bronsberg är en svensk socionom med expertis i rehabilitering vid fobier och rädslor, som för några år sedan startade ett så kallat tappingprojekt i en kenyansk skola.

- Tapping är en alternativ metod till akupunktur, som stöder sig på medicinsk forskning från USA. Den används allt mer världen över, och grundidén är att fysiskt få kroppen att ändra sina associationer och känslor kring olika saker, berättar hon.

Barbro Bronsberg tar rädslan över att prata inför andra som ett exempel på vad tapping kan hjälpa till att få bort.

- Kroppen har särskilda punkter som är kopplade till akupunktursystemet. Om man knackar på dessa punkter samtidigt som man tänker på det man är rädd för eller det ställe man har ont, skickar kroppen positiva och avkopplande signaler till hjärnan. Med tiden kommer kroppen och sinnet associera rädslan eller smärtan med positivitet, vilket eliminerar den, förklarar hon.

Från Sverige till Kenya

Osoque är en lärare på en skola i Kenya som kom i kontakt med Barbro, och fick lära sig tapping av henne.

-Han blev direkt fascinerad och övertygad om den positiva effekten på honom själv, vilket fick honom att komma på idén om att testa tekniken på några av sina utsatta och deprimerade elever, säger hon.

Ett typiskt hus i den kenyanska slummen där barnen ofta bor tillsammans med omkring tio personer.

Vidare berättar hon att Osoque förklarade barnens utsatthet för henne, vilket berörde henne djupt.

- De flesta av hans elever kommer jämt till skolan smutsiga, utmärglade, i trasiga kläder och är ledsna. Många av föräldrarna till barnen har knappt råd att ge sin familj ett mål mat om dagen, de är gravt alkoholiserade och slår sina barn. Det är inte heller ovanligt att barnen själva lider av sjukdomen HIV, menar hon.

Ljus i mörkret

Efter att Osoque och hans kollegor testat att utföra tapping med några av eleverna, har barnens psykiska mående förbättrats oerhört.

- Osoque ringde mig och sa att några av eleverna som de aldrig hade sett le, nu skrattade, säger hon med gråten i halsen.

Tapping ingår numer i skolans dagliga verksamhet, vilket brukar utföras i helklass med vägledning av instruktörer som utbildats i tekniken. Projektet startades upp av Barbro och Osoque år 2019, och har redan spridit sig till 15 skolor med sammanlagt 35 instruktörer och 4000 deltagande barn.

De fattigaste barnen i en skola får tre mål om dagen genom tappingprojektet. De skulle troligen inte ha överlevt skolans coronastängning annars.

Tapping sprider sig över världen

Dr. Roger Callahan är den forskare och pijonär som länge drivit tapping framåt, med grund i medicinsk forskning. Han är död sedan nio år men tapping växer ändå i rasande takt världen över och kan enligt Barbro Bronsberg användas mot en bred skara problem.

- Jag har sett tapping hjälpa folk med långtgående smärtor som migrän och ryggvärk. Det används ofta för att lindra tinnitus, sömnproblem och feber. I USA har man börjat använda tapping som en läkande metod för krigsveteraner som lider av PTSD, vilket har fått fenomenala resultat, berättar hon.

Barbro Bronsbergs tappingprojekt i Kenya har samlat in pengar som har möjliggjort en utökning av verksamheten.

- När skolorna stängde under pandemin, upptäckte vi att de flesta av barnen i de mest utsatta området aldrig fick någon mat hemma. Då öppnade vi en liten matsal där de kunde komma och äta och umgås, säger hon.

Några av de första tappinginstruktörerna i de kenyanska skolorna.

Projektets utveckling

Ytterligare sidoprojekt har startats som följd av hennes projekt, såsom sponsring av utbildning till unga mammor, mikrolån, internat för flickor som flytt sina hem i samband med könsstympning och tvångsäktenskap. Barbro Bronsbergs förhoppning är att tappingprojektet och de tillhörande verksamheterna ska kunna fortgå och hjälpa ännu fler utsatta barn.

- Osoque föreläser bland annat om tapping och dess påverkan på barnen i Kenya, via Facetime till olika skolor i USA. Vi vill sprida läran så mycket vi kan, just för att så många som möjligt ska kunna bli hjälpta, menar hon.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap

Tvättmaskinerna som tvättar utan tvättmedel

Vetenskap Avjoniserat kallt vatten, utan tvättmedel är den miljövänliga uppfinningen som ska tvätta rent. Men boende ...

Dags att utreda utmattningssyndrom

Vetenskap Trotts att diagnosen använts länge är det mycket som vi inte vet om den. Men nu kommer det att ändras!

Ett hjärta ska slå lite längre för att rädda fler

Vetenskap Lagen för organdonationer ändras i sommar, vilket väcker blandade reaktioner.

3 min

Pollenallergi påverkas av klimatet

Play Allt fler av landets ungdomar är pollenallergiker och pollensäsongen har dessutom blivit längre.

Gröna ytor där du bor – viktigare än du tror

Vetenskap Grönt är skönt – framförallt där du bor. Ett flertal forskningsstudier visar på att tillgången till gröna p...

Så påverkar skärmarna ungas hälsa

Vetenskap Trots att skärmtid ofta förknippas med ohälsa hos unga menar forskare på Karolinska Institutet att det är n...

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...