Svenskt projekt räddar kenyanska barn ur depression
Publicerad
Kenyanska skolbarn i väntan på en gemensam tapping-stund.
Foto: Privat
Strax innan pandemins utbrott startade den svenska socionomen Barbro Bronsberg upp ett så kallat tappingprojekt på en skola i Kenya, som har spridit sig som en löpeld. Läget har pratat med henne för att komma underfund med hur barn i Kenya har det, samt vad det så kallade tappingprojektet innebär.
Om man är född och uppvuxen i ett land som Sverige, kan insynen i hur barn och unga i fattiga områden har det, kännas otillgänglig och främmande. Barbro Bronsberg är en svensk socionom med expertis i rehabilitering vid fobier och rädslor, som för några år sedan startade ett så kallat tappingprojekt i en kenyansk skola.
- Tapping är en alternativ metod till akupunktur, som stöder sig på medicinsk forskning från USA. Den används allt mer världen över, och grundidén är att fysiskt få kroppen att ändra sina associationer och känslor kring olika saker, berättar hon.
Barbro Bronsberg tar rädslan över att prata inför andra som ett exempel på vad tapping kan hjälpa till att få bort.
- Kroppen har särskilda punkter som är kopplade till akupunktursystemet. Om man knackar på dessa punkter samtidigt som man tänker på det man är rädd för eller det ställe man har ont, skickar kroppen positiva och avkopplande signaler till hjärnan. Med tiden kommer kroppen och sinnet associera rädslan eller smärtan med positivitet, vilket eliminerar den, förklarar hon.
Från Sverige till Kenya
Osoque är en lärare på en skola i Kenya som kom i kontakt med Barbro, och fick lära sig tapping av henne.
-Han blev direkt fascinerad och övertygad om den positiva effekten på honom själv, vilket fick honom att komma på idén om att testa tekniken på några av sina utsatta och deprimerade elever, säger hon.
Ett typiskt hus i den kenyanska slummen där barnen ofta bor tillsammans med omkring tio personer.
Foto: Privat
Vidare berättar hon att Osoque förklarade barnens utsatthet för henne, vilket berörde henne djupt.
- De flesta av hans elever kommer jämt till skolan smutsiga, utmärglade, i trasiga kläder och är ledsna. Många av föräldrarna till barnen har knappt råd att ge sin familj ett mål mat om dagen, de är gravt alkoholiserade och slår sina barn. Det är inte heller ovanligt att barnen själva lider av sjukdomen HIV, menar hon.
Ljus i mörkret
Efter att Osoque och hans kollegor testat att utföra tapping med några av eleverna, har barnens psykiska mående förbättrats oerhört.
- Osoque ringde mig och sa att några av eleverna som de aldrig hade sett le, nu skrattade, säger hon med gråten i halsen.
Tapping ingår numer i skolans dagliga verksamhet, vilket brukar utföras i helklass med vägledning av instruktörer som utbildats i tekniken. Projektet startades upp av Barbro och Osoque år 2019, och har redan spridit sig till 15 skolor med sammanlagt 35 instruktörer och 4000 deltagande barn.
De fattigaste barnen i en skola får tre mål om dagen genom tappingprojektet. De skulle troligen inte ha överlevt skolans coronastängning annars.
Foto: Privat
Tapping sprider sig över världen
Dr. Roger Callahan är den forskare och pijonär som länge drivit tapping framåt, med grund i medicinsk forskning. Han är död sedan nio år men tapping växer ändå i rasande takt världen över och kan enligt Barbro Bronsberg användas mot en bred skara problem.
- Jag har sett tapping hjälpa folk med långtgående smärtor som migrän och ryggvärk. Det används ofta för att lindra tinnitus, sömnproblem och feber. I USA har man börjat använda tapping som en läkande metod för krigsveteraner som lider av PTSD, vilket har fått fenomenala resultat, berättar hon.
Barbro Bronsbergs tappingprojekt i Kenya har samlat in pengar som har möjliggjort en utökning av verksamheten.
- När skolorna stängde under pandemin, upptäckte vi att de flesta av barnen i de mest utsatta området aldrig fick någon mat hemma. Då öppnade vi en liten matsal där de kunde komma och äta och umgås, säger hon.
Några av de första tappinginstruktörerna i de kenyanska skolorna.
Foto: Privat
Projektets utveckling
Ytterligare sidoprojekt har startats som följd av hennes projekt, såsom sponsring av utbildning till unga mammor, mikrolån, internat för flickor som flytt sina hem i samband med könsstympning och tvångsäktenskap. Barbro Bronsbergs förhoppning är att tappingprojektet och de tillhörande verksamheterna ska kunna fortgå och hjälpa ännu fler utsatta barn.
- Osoque föreläser bland annat om tapping och dess påverkan på barnen i Kenya, via Facetime till olika skolor i USA. Vi vill sprida läran så mycket vi kan, just för att så många som möjligt ska kunna bli hjälpta, menar hon.