Storlek har betydelse - i alla fall när du väljer kondomer

2021 rapporterades över 30 tusen fall av klamydia enligt folkhälsomyndighetens årsrapport, en sänkning som hållit i sig under restriktionerna. Men med släppta restriktioner väntas antalet könssjukdomar att återigen börja öka. Bästa skyddet är kondom, men är kondomer som jeansen i filmen Systrarna i jeans, passar en storlek verkligen alla? Läget svarar.

Kondomer
Kondomer

Sexuellt överförbara sjukdomar har minskat generellt under pandemiåren. Däremot ökade syfilis och hepatit C 2021 i jämföresle med 2020. Syfilis, som är en bakteriell sjukdom som sprids via penetrerande sex, även munnen, ökade även under första pandemiåret.

Att bära kondom under sex är det bästa skyddet mot könssjukdomar. Men för att det ska funka behöver kondomen sitta rätt och vara på under hela tiden. En långlivad myt är att en storlek passar alla. Men verkligheten är att det inte stämmer.

Enligt Stockholms mansmottagning har storlek betydelse. Speciellt för att kondomen inte ska spricka eller glida av vid samlag. Att inte hitta en kondom som passar är idag inte ett problem, det finns massor av märken som säljer både större och mindre än normen.

Ämnen i artikeln
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget