Stora barriärrevets koraller hotade av klimatförändringen

Stora barriärrevet i Australien har drabbats av den tredje korallblekningen på fem år. Detta är den mest utbredda hittills. Forskare uppmanar nu till stora åtgärder för att sakta ner klimatförändringen.

Massblekningen i år på Stora barriärrevets koraller är den mest utbredda hittills.
Massblekningen i år på Stora barriärrevets koraller är den mest utbredda hittills.

Resultaten om korallblekningen kommer från en undersökning gjord av Terry Hughes, professor vid James Cook University, där 1036 rev har observerats. Korallblekningen har orsakats av onormalt höga vattentemperaturer i både februari och mars. Massblekningen har påverkat alla delar av korallrevet, vilket inte har hänt sedan 1998, det säger The Guardian.

– Detta är en klar signal på att Stora barriärrevet ropar efter akut hjälp och vi måste göra allt vi kan, säger David Wachenfeld, ledande marinforskare vid Great Barrier Reef Marine Park Authority, till The Guardian Australien.

Korallblekning sker när vattnet reven lever i är varmare än normalt under en längre tid. Algerna som ger reven näring och färg kan inte längre fotosyntetisera och lämnar korallerna. Detta gör korallreven vita och kan i värsta fall leda till att de dör.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget