Trots de olyckliga omständigheterna har coronakrisen utlöst många nya utvecklingsområden inom digitaliseringen och påskyndat många andra. Diego Galar, professor i drift och underhållsteknik vid Luleå Tekniska Universitet, menar att krisen utpekat människan som den svaga länken i maskineriet vi kallar vårt samhälle och att automatiserad teknik är lösningen.
– Coronakrisen har tagit oss steget närmare konceptet av en mörk, självgående samhällsfabrik där ingen människa syns till, säger Diego Galar.
Idag kan inte samhällsviktiga funktioner upphöra eller sluta fungera bara för att människan tas ur spel. Hjulen måste fortsätta snurra för samhällets överlevnad. För att detta ska vara möjligt krävs en välutvecklad och nästintill felfri teknologi, där bland annat robotar och artificiell intelligens spelar en stor roll.
Påtvingad teknologisk utveckling
Diego Galar berättar att den teknologiska utvecklingen gick hyfsat långsamt innan krisen. Den tog sig fram ett steg i taget, alltid med den ena foten efter den andra. När krisen sedan bröt ut befann sig inte teknologin på en nivå som kunde ersätta den mänskliga faktorn helt och hållet. Konsekvensen blev att utvecklingen nu rusar fram för att uppnå kraven, och att den riskerar att slå krokben på sig själv i farten.
– För att samhället inte ska paralyseras av krisen förlitar vi oss fullständigt på helt ny teknologi, trots att den fortfarande visar på brister och svagheter, säger Diego Galar.
AI och robotar
Men trots riskerna menar han att artificiell intelligens och automatiserad teknik kan komma att spela en nyckelroll i kampen mot viruset. Genom att samla in mer data finns en större chans att tillsammans komma fram till lösningar inom vaccin eller medicinsk vård. Dessutom är digitalisering också väsentlig vid spårning av viruset, samtidigt som det kan underlätta försöken till att förutse faror i framtiden.
Utvecklingen må vara riskfylld, men även otroligt nödvändig. Diego Galar poängterar att om krisen har lärt oss någonting, så är det hur ömtåligt vårt samhälle, vår industri och vår civilisation är.
– I framtiden kommer vi att arbeta för att skapa mer robusta, obemannade, automatiserade, uthålliga och självstyrande system. Detta för att bibehålla social distansering men också för att undvika system som är beroende av människan, säger Diego Galar.