Snabba lösningar inte en god idé

Den teknologiska utvecklingen har rusat fram under pandemin, men riskerar samtidigt att slå krokben på sig själv när pressen på snabba lösningar ökar.

– Vi förlitar oss på helt ny teknologi, trots att den fortfarande visar på brister och svagheter, säger professor Diego Galar.

Coronapatient på sjukhus i Italien

Trots de olyckliga omständigheterna har coronakrisen utlöst många nya utvecklingsområden inom digitaliseringen och påskyndat många andra. Diego Galar, professor i drift och underhållsteknik vid Luleå Tekniska Universitet, menar att krisen utpekat människan som den svaga länken i maskineriet vi kallar vårt samhälle och att automatiserad teknik är lösningen.

– Coronakrisen har tagit oss steget närmare konceptet av en mörk, självgående samhällsfabrik där ingen människa syns till, säger Diego Galar.

Idag kan inte samhällsviktiga funktioner upphöra eller sluta fungera bara för att människan tas ur spel. Hjulen måste fortsätta snurra för samhällets överlevnad. För att detta ska vara möjligt krävs en välutvecklad och nästintill felfri teknologi, där bland annat robotar och artificiell intelligens spelar en stor roll.

Påtvingad teknologisk utveckling

Diego Galar berättar att den teknologiska utvecklingen gick hyfsat långsamt innan krisen. Den tog sig fram ett steg i taget, alltid med den ena foten efter den andra. När krisen sedan bröt ut befann sig inte teknologin på en nivå som kunde ersätta den mänskliga faktorn helt och hållet. Konsekvensen blev att utvecklingen nu rusar fram för att uppnå kraven, och att den riskerar att slå krokben på sig själv i farten.

– För att samhället inte ska paralyseras av krisen förlitar vi oss fullständigt på helt ny teknologi, trots att den fortfarande visar på brister och svagheter, säger Diego Galar.

AI och robotar

Men trots riskerna menar han att artificiell intelligens och automatiserad teknik kan komma att spela en nyckelroll i kampen mot viruset. Genom att samla in mer data finns en större chans att tillsammans komma fram till lösningar inom vaccin eller medicinsk vård. Dessutom är digitalisering också väsentlig vid spårning av viruset, samtidigt som det kan underlätta försöken till att förutse faror i framtiden.

Utvecklingen må vara riskfylld, men även otroligt nödvändig. Diego Galar poängterar att om krisen har lärt oss någonting, så är det hur ömtåligt vårt samhälle, vår industri och vår civilisation är.

– I framtiden kommer vi att arbeta för att skapa mer robusta, obemannade, automatiserade, uthålliga och självstyrande system. Detta för att bibehålla social distansering men också för att undvika system som är beroende av människan, säger Diego Galar.

Diego Galar
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap

Tvättmaskinerna som tvättar utan tvättmedel

Vetenskap Avjoniserat kallt vatten, utan tvättmedel är den miljövänliga uppfinningen som ska tvätta rent. Men boende ...

Dags att utreda utmattningssyndrom

Vetenskap Trotts att diagnosen använts länge är det mycket som vi inte vet om den. Men nu kommer det att ändras!

Ett hjärta ska slå lite längre för att rädda fler

Vetenskap Lagen för organdonationer ändras i sommar, vilket väcker blandade reaktioner.

3 min

Pollenallergi påverkas av klimatet

Play Allt fler av landets ungdomar är pollenallergiker och pollensäsongen har dessutom blivit längre.

Gröna ytor där du bor – viktigare än du tror

Vetenskap Grönt är skönt – framförallt där du bor. Ett flertal forskningsstudier visar på att tillgången till gröna p...

Så påverkar skärmarna ungas hälsa

Vetenskap Trots att skärmtid ofta förknippas med ohälsa hos unga menar forskare på Karolinska Institutet att det är n...

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...