Smörjer in axlarna för att inte få barn

Foto: TT

En unik studie om ett nytt preventivmedel för män testas i flera olika länder. Bland annat i Sverige. Som en del av undersökningen smörjer Erik, 26 år, in sina axlar med en kräm. Detta för att undvika att få barn.

En studie pågår nu om ett manligt preventivmedel. Om det fungerar bra kan det kanske komma att ersätta p-pillret som kvinnor tar idag.

- I dag finns bara kondom för män, men det är inte det mest effektiva, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet. Hon ansvarar för den svenska delen av undersökningen.

Det har funnits ett stort intresse för att få vara med i studien. För att ett par ska kunna delta behöver testpersonerna vara friska och av praktiska skäl bo i Stockholm. Kvinnan ska vara högst 35 år gammal medan mannen ska vara mellan 18 och 50 år. Paret bör också ha ett aktivt sexliv.

Deltagare

Erik är en student och en av de som deltar i undersökningen. Han vill inte uppge sitt efternamn.

- Både min fru och jag är insatta i genusfrågan och tycker det är tråkigt att det inte finns något alternativ för män, men så såg vi en annons på Facebook som vi svarade på och därefter tog det bara en vecka innan de kontaktade oss, säger han.

Varje morgon smörjer nu Erik in sina axlar med en kräm som innehåller hormonet nesteron. Hormonet hämmar produktionen av spermier.

- Det är hur smidigt som helst. Superenkelt. Man smörjer bara axlarna med en klick på varje axel och sedan är det klart, säger han.

I början fick han lämna blod- och spermieprover. Nu är han i en fas där hans sädesvätska mäts kontinuerligt för att se om det går ner som det ska. Den processen kan ta ett par månader.

- När antalet spermier är nere på en miljon per milliliter sädesvätska ska deltagarna avstå från andra preventivmetoder under ett år, säger Kristina Gemzell Danielsson.

En miljon spermier kan verka vara mycket men i själva verket är det lite. Om en person har under 15 miljoner spermier har den problem med fertiliteten. Är det under en miljon är personen steril.

Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget