Slaget om slavarna - i myrriket

Myrorna på bilden är inte inblandade i något brott vad Läget erfar.
Myrorna på bilden är inte inblandade i något brott vad Läget erfar.

I strider tar de slavar och mördar drottningar. Den blodröda rövarmyran är mer än ett jobbigt inslag på picknicken.

Solen sken över drottningens borg, tryggt belägen i en lugn skogsglänta. I borgens många gångar var det bara en vanlig dag för arbetarna. Men lite visste de - truppen av ondskefulla rövare gjorde sig redo att storma borgen. Arbetarna attackerades. Drottningen mördades. Och hennes ofödda barn försvann med rövarna som slavar.

Det låter mer som en thriller än något så naturligt som livet i myrstackar.

Men när den blodröda rövarmyran är på krigsstigen är det verklighet i djurriket. Ett skådespel likt vilken bra mänsklig story som helst.

Tar till kemisk krigföring

Varje sommar ger sig myran ut på räder i andra, “snällare”, myrors stackar.

Där inne dödar de drottningen och en brutal fight utspelar sig med hennes arbetare. Fula tricks är inte ovanligt, till och med kemisk krigföring.

Genom en körtel, Dufour-körteln, utsöndrar de en vätska som förvirrar de försvarande myrorna till att börja slåss med varandra istället.

Ger sig ut på rövartåg

När slaget är vunnet tar rövarmyran med sig puppan hem. När puppan väl kläcks luras de nykläckta slavarna, genom lukter, att den kvinnliga rövarmyran är deras drottning. Slavens nya liv består nu av att vakta sitt nya hem och hitta födda till vad de tror är deras riktiga härskare. Sedan börjar det om. Slavarna skickas ut i strid för att plundra nya stackar.

Och ut på rövarmyra-tåg de går.

Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget