Sjöpungar i filmjölken

Foto: TT

Sjöpungar ser ut som slemmiga, genomskinliga pastarör och lever på havets botten. Nu försöker forskare vid Luleå tekniska universitet hitta ett sätt att omvandla sjöpungarna till kostfibrer som är bra för magen. Tanken är att man ska tillsätta dem i filmjölken eller hälsoshots.

Att hitta mat till alla på jorden är ett framtida problem. Inom industrin får vi i dag många restprodukter som forskarna vill att vi bättre tar tillvara på. Höljet runt sjöpungarna som blir över när man producerar biogas är intressanta både ur miljösynpunkt och för att de innehåller mycket cellulosa som är bra för våra magar.

Sjöpungen används i dag för att framställa biogas.
Sjöpungen används i dag för att framställa biogas.

– När sjöpungarna äter plankton så ger de ifrån sig både kväve och fosfor, som inte är så bra för våra vatten. Därför är det även bra ur ett miljöperspektiv att använda sig av dem. Dessutom är de längst ner i näringskedjan och innehåller därför inte så många tungmetaller, säger Ulrika Rova, professor i kemiteknik.

Med hjälp av olika enzymer försöker man bryta ner cellulosan i höljet som omger sjöpungen till glukos. Problemet är att hitta rätt enzym som skapar ett så ren produkt som möjligt. Luleå tekniska universitet har nu skickat i väg prov som ska testas. När detta kommer vara klart kan inte Ulrika Rova svara på.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget